Защо учител от Плевен е под карантина след два отрицателни теста за коронавирус?

0
Здравните инспектори и друг път са се сблъсквали с подобни случаи
Здравните инспектори и друг път са се сблъсквали с подобни случаи Снимка: БНТ

Здравните инспектори и друг път са се сблъсквали с подобни случаи

В рамките на денонощие учител от Плевен получи различни резултати от изследване за КОВИД-19. Първата му проба е положителна, а следващите две отрицателни. Въпреки това той е под карантина, семейството му също.

Вместо да преподава на своите ученици, днес Николай Стоев е принуден да остане вкъщи. На 14 септември доброволно си направил изследване за COVID-19 в РЗИ. Останал изненадан, когато по телефона му съобщили, че антигенният му тест е положителен. И понеже се чувства напълно здрав, се усъмнил в резултата.

"Отидох при личния, беше около 18:00 ч на 14 септември. Личният лекар ми направи тест и тестът ми показа, че е отрицателен. Някой от вашите зрители да вижда тук втора чертичка?", каза пред БНТ Николай Стоев.

На следващия ден си направил още един тест в частна лицензирана лаборатория за по-голяма сигурност.

"И резултатът беше отново отрицателен. Редно ли е да ме отклоняват от учебните занимания и моите колеги да поемат моята работа, когато аз съм здрав, прав и трябва да изляза в болнични? И с този документ, колкото и да звучи несериозно, аз мога да изляза в чужбина", каза Николай Стоев.

От здравната инспекция в Плевен обясниха, че това няма как да стане, защото Николай Стоев вече е регистриран в електронната система, а след проучване на контактите му, ще му бъде връчен и документ с предписание за спазване на карантината. Обясниха и на какво се дължи разминаването в резултатите от тестовете.

"Може да има разминаване и в минути, защото вирусът е подвижен и зависи моментът, в който е взета пробата дали се намира в носоглътката или е преминал вече и е отишъл надолу в белите дробове", каза Николай Стоев.

Здравните инспектори и друг път са се сблъсквали с подобни случаи. Но за верен винаги се приема първият тест.

"В случая за легитимен се смята първият тест, който влиза в националната система за Ковид и тъй като е приравнен към PCR, вече всички последващи отрицателни тестове не са вписани като изключения, които може да отмени карантината и положителния тест", каза д-р Николай Деков гл. инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Плевен

Освен това, според д-р Николай Деков, половината от случаите на инфекция с делта варианта протичат безсимптомно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари