Защо учените се съмняват в мощите на братя Кирил и Методий?

1
Историци  изразиха мнение, че реликвата, донесена от Света гора у нас, не е истинска
Историци изразиха мнение, че реликвата, донесена от Света гора у нас, не е истинска Снимка: Bulgaria ON AIR

"В никакъв случвай тук не можем да говорим за някаква заблуда", каза отец Кирил

Втори ден дълги опашки от желаещи да се поклонят пред мощите на светите братя Кирил и Методий. Историци  изразиха мнение, че реликвата, донесена от Света гора у нас, не е истинска, предаде Bulgaria ON AIR

Ани Сиракова чака повече от час и половина на дългата опашка пред храм "Света Неделя". Идва за своите минути, дори секунди близо до мощите на светите братя Кирил и Методий.

"Когато вляза вътре, си мисля какво бих искала да преживея", каза Ани Сиракова.

И докато вярата обединява хората на опашката, то историческите тълкувания отново прокарват разделителни линии. Появиха се твърдения на учени от БАН, че донесените мощи на светите братя у нас не са автентични.

"От три века се търсят мощите. Св. Кирил почива при посещението си във Вечния град. И е погребан в доста известната базилика "Сан Клементе". За Методий нещата са още по-сложни, 11 места спорят за неговата епископия. Гробът му не е намерен", коментира историкът Тодор Чобанов.

"Имаме сертификат за тези свети мощи. В никакъв случвай тук не можем да говорим за някаква заблуда", категоричен е отец Кирил.

Макар и прави и под жаркото слънце - голяма част от хората не са изморени, а щастливи, че могат да се докоснат до свещената реликва.

"Чакаме, това е преклонението пред нещо велико", сподели една от чакащите.

Вратите на църквата "Света Неделя" в София и тази нощ ще останат отворени за всички вярващи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари