Защо ученическите карти на места поскъпват, вместо да поевтинеят?

0
В Несебър родители излязоха на протест, кметове се крият, а превозвачи обещаха да връщат пари
В Несебър родители излязоха на протест, кметове се крият, а превозвачи обещаха да връщат пари Видео: bTV

В Несебър родители излязоха на протест, кметове се крият, а превозвачи обещаха да връщат пари

От 1 февруари картите за учащи и пенсионери трябваше да поевтинеят, след като държавата увеличи субсидията за местната власт. За ученици и студенти от 20% на 70%, а за пенсионери от 20% на 40% за местната власт.

Добрите намерения обаче на практика не се случиха и картите не поевтиняха с обявения от служебният премиер Гълъб Донев процент. На места някои карти останаха без промяна, а на други дори поскъпнаха, например по линията Слънчев бряг - Бургас, предава Mediapool.

Това предизвика недоволство и родители в Несебър излязоха на протест. Кметовете на Несебър Николай Димитров и на Бургас Димитър Николов, които са възложили обслужването на линията чрез обществени поръчки, към момента не са излезли с официална позиция по случая. Линията Несебър - Слънчев бряг се обслужва от фирмите "Ди Ес Бус" и "М-Бус".

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев разпореди проверка по случая.

От "Ди Ес Бус" обявиха, че ако има неправилно тълкуване на постановлението на Министерския съвет, са готови да върнат парите на потърпевшите.

Каква е врътката?

Причината хората да останат отново излъгани от държавната и местната власт е, че не беше обяснено ясно, че гласуваната отстъпка не е от досегашната цена на картата за учащи и пенсионери, а от редовната цена на превозния документ.

Решението беше взето от правителството на 25 януари, а на 1 февруари влезе в сила. Някои превозвачи са използвали момента и драстично са вдигнали цените на редовните карти. Именно такъв е случаят по автобусната линия Слънчев бряг - Бургас. Отделен е въпросът къде са контролните органи, които обикновено обясняват как няма какво да направят.

"На 2 февруари влязох в сайта на превозвача и видях колко струва картата. Цената беше 86 лева. Това са 30% от тази на картата, която струва 288 лева. На следващия ден отидох до офиса на фирмата с приготвени пари", разказва Мария Господинова, майка на ученик, пред Нова телевизия.

"Картата е комбинирана от Слънчев бряг до Бургас за 86 лева) и до Свети Влас (за 15 лева). Вместо 101 лева, ми поискаха 168. Обясних им, че искам ученическа карта. Казаха ми, че цената до Бургас е 145 лева", добави тя. Мария Господинова показа и разпечатка с цените от сайта. Превозвачът "Ди Ес Бус" вече ги е свалил.

Потърпевшият родител пресмята, че щом са ѝ поискали 145 лева за една ученическа карта, това означава, че реалната цена на картата без намалението е станала 480 лева. Тогава от фирмата обяснили, че от 3 февруари имат нова тарифа - от 507 лв. за карта на редовна цена. Дотогава картата е 288 лв. Обяснения за драстичното увеличение няма, както и факта, че е взето дни след решението на правителството превозвачите да получават по-голяма субсидия.

Друг недоволен родител Кръстьо Пеев обяснява пред Нова телевизия, че 507 лв. за карта се равняват на цената на наема на квартира в Бургас и поради това хората от Несебър са принудени да напускат града.

Управителят на превозвача "Ди Ес Бус" Таня Бойчева разви нова версия за ценообразуването пред Нова телевизия. Тя обясни, че отстъпката от 70% от редовната цена на картата се изчислява в зависимост от коефициента пътникокилометър. До този момент това не е съобщавано от Министерския съвет и транспортното министерство, а местната власт в Бургас и Несебър не е взела публично отношение по случая.

Според шефката на фирмата коефициентът пътникокилометър фигурирал в договора, който имали сключен с общината за предоставяне на услугата. Таня Бойчева обясни, че реалната цена за картата по линията Слънчев бряг - Бургас от 507 лева включва коефициента на пътникокилометър, умножен по разстоянието и броя на пътуванията.

По-късно в съобщение на сайта се "Ди Ес Бус" посочи, че другият превозвач по линията "М-бус" е направил "неофициално допитване до община Бургас и Конфедерацията на автобусните превозвачи, при което е уточнено, че редовната цена се формира по горе посочения начин".

В понеделник - 6 февруари 2023 г., ще поискаме указание от Министерството на транспорта какво да се разбира под понятието "редовна цена" на превозвача. Ако, след получаване на становището на министъра, се установи, че поради грешно тълкуване на постановлението на Министерския съвет сме надвзели суми, същите ще бъдат своевременно възстановени, обещават от "Ди Ес Бус".

От компанията твърдят, че подобен проблем имат превозвачи, основно по междуселищните линии от София, Варна, Пловдив, Благоевград и други места.

"Донякъде той се дължи и на краткия срок, поставен с постановлението на Министерски съвет. То беше публикувано в държавен вестник на 27 януари 2023 г. и започна да се изпълнява от 1 февруари 2023г . Обикновено в такива случаи се дава технологичен срок за подготовка и получаване на указания", посочват от "Ди Ес Бус".

От Министерството на транспорта казаха, че до момента не са получавали сигнали за увеличаване на цените на картите или оставането им без промяна.

Как Столична община спря да дава отстъпка на учащите се?

Тихомълком Столична община пък въобще спря да дава отстъпка на картите за ученици и студенти, които идваха от общинския бюджет.

Преди да влезе в сила постановлението на правителството от 1 февруари картата за учащите се беше 20 лв., като отстъпката беше 60% от редовната цена на картата, която бе 50 лв. Тези 60% се разпределяха - 20% субсидия от държавата и 40% от общината.

След приемането на постановлението от Министерския съвет държавната субсидия беше увеличена от 20% на 70% на картата за учащите се. Ако общината беше запазила своята отстъпка, на практика те трябваше да пътуват дори безплатно, както обясняваха източници в Министерския съвет.

Центърът за градска мобилност обаче реши друго. Отстъпката става 70% изцяло за сметка на държавата. Т.е. общината вече не субсидира ученическите карти. Така цената на месечна карта за учащите се за цялата градска мрежа в София от 1 февруари е 15 лв.

Картите за столичните пенсионери пък останаха без промяна с аргумента, че в момента отстъпката за тях е по-голяма от гласуваните от правителството 40 на сто. При хората над 68 години намалението дори достига 80 на сто. Това условие обаче бе определено от омбудсмана Диана Ковачева като дискриминационно.

Проверки на превозвачите

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев междувременно разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас.

"Допълнителните средства се отпускат, за да достигнат до хората, а не за подпомагане на общините и превозвачите. Процесът по разпределянето на тази помощ ще бъде следен стриктно, така че да не се допускат злоупотреби. Очаквам общините да подходят отговорно и да осъществят необходимият контрол на договорите, които сключват с превозвачите", казва Христо Алексиев цитиран от пресцентъра си.

От транспортното министерство посочват, че за да бъде въведена бързо и ефективно новата мярка са били проведени срещи с представители на Националното сдружение на общините, на които са предоставени разписани указания за прилагането ѝ. Отделен е и необходимият административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата.

От 1 февруари до края на 2023 г. се въведе безплатно пътуване за децата до 10 навършени години с обществения градски транспорт и междуселищния автобусен транспорт. Досега безплатно пътуваха децата до 7 годишна възраст. На практика единици са превозвачите, които изпълняват това изискване. Контрол от страна на държавата и общините за това няма.

Отделно за компенсиране на намаленията за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, субсидията бе увеличена от 20% на 70%, а за пенсионерите - компенсацията е вдигната от 20% на 40%.

За изпълнението на тази мярка държавата ще отпусне допълнително 73 милиона лева на общините, към вече предвидените в бюджета до момента 64 млн. лв. Така общата сума за подпомагане на превозвачите достига 137 мил. лв.

Отделно бяха отпуснати 27 млн. лв. за 2023 г. за междуселищните автобусни превози.

Допълнителните пари идват от сръвхпечалбата на "Лукойл", която за 2021 г. е около 100 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари