Защо трябва да затваряме капака на тоалетната чиния, преди да пуснем водата

1
Затварянето отнема около една секунда, а може да ви спести доста здравословни неприятности
Затварянето отнема около една секунда, а може да ви спести доста здравословни неприятности

Най-вероятно вие сте сред хората, които не затварят капака на тоалетната, преди да пуснат водата. Тогава трябва да сте наясно, че това носи доста вреди на здравето.

За вредата от този навик за пръв път се заговаря през 1975 г., когато експертът по микробите д-р Чарлс Герба привлича вниманието към него с изследване, публикувано в списание Applied Microbiology, предава Mila.bg.

Проучването е категорично, че когато не затваряме капака на тоалетната чиния, бактерията Е. coli „излита“ от водата (понякога може да достигне до 4 м). Това й позволява да се задържи във въздуха до шест часа. Представете си пускането на водата в тоалетната като бактериална заря.

А капчиците от нея се приземяват по пода, мивката, огледалото, цялата баня. Може да кацнат върху всичко, което държите и използвате най-често в мокрото помещение - четки за зъби, контактни лещи, кърпи за ръце. Всеки член на семейството е изложен на тези микроби.

Всеки път, когато пускате водата, се създава аерозол поради навлизането й в тоалетната чиния. Когато това се случи, микробите, които се натрупват в тоалетната, може да бъдат изпратени в околната среда, споделя Джейсън Тетро, лектор в Университета на Гуелф в Канада и автор на „Досиетата Бактерии: Изненадващият начин, по който микробите може да подобрят здравето и живота (и как да се предпазим от лошите им видове).

Проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Hospital Infection, установява, че когато капакът е вдигнат, във въздуха има 12 пъти по-голямо количество бактерия Clostridium difficile, индуцираща диария.

Тоалетната струя може да доведе до предаване на инфекциозни заболявания.

Болестите, които може да се хванат от тоалетната чиния, са норовирус, Синдром на остра респираторна болест и пандемичен грип. Не забравяйте, че в тоалетната чиния изхвърляте всякакви видове секрети и течности от вас, а понякога и от домакинството.

Затова нека завършим това по същия начин, по който почнахме. Затваряте ли капака или го оставяте вдигнат, когато пускате водата? Отнема около една секунда, а може да ви спести доста здравословни неприятности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари