Защо така наречените "десни" дишат праха на партията на Слави?

0
Погрешна е представата, че партията на Слави е лидерска партия като тази на Борисов.Освен сценаристите там са екип млади хора с амбиции, събрани с кастинг. Само политолозите клакьори могат да си помислят, че този екип е като стадото на Борисов в ГЕРБ
Погрешна е представата, че партията на Слави е лидерска партия като тази на Борисов.Освен сценаристите там са екип млади хора с амбиции, събрани с кастинг. Само политолозите клакьори могат да си помислят, че този екип е като стадото на Борисов в ГЕРБ Снимка: БГНЕС/архив

Силно десни, средно десни и полудесни се смятат за такива, защото според тях е достатъчно да кажеш, че си против комунистите и си за ЕС и НАТО. Край. Щом изречеш тази абракадабра, вече си в правата вяра, като „свободните и признати зидари“.

Това пише Иван Бакалов в E-vestnik.

Нещо като религиозна принадлежност – „Аз съм десен“, вика, „Аз съм дясномислещ“ – изтъква, без да го питат. Как може да се самохвалиш, че си десен, без да те питат? Щото е нещо модерно ли? Всъщност е много ретро, както и лявото. Светът преживява технологични революции, невиждани нови взаимоотношения и проблеми, а се мъчат да ги мерят със стария аршин. Още повече, че става дума за десни менте.

Ето такава дясна партия менте ни управлява от 10 години и ни доведе до блато. Станахме образец за корупция, за изостаналост, за бедност, фасадна демокрация и беззаконие. Страната продължават да я напускат в търсене на препитание и по-добри условия, а медии и анализатори клакьори ни облъчват как сме се издигнали напред и нагоре и отчитат успехи като в ранния социализъм. Излъчват по телевизиите срещи на премиера с министри от неизвестно място, както севернокорейската телевизия показва мъдрия вожд Ким Чен Ун да инструктира командирите си.

Десният авторитарен и корумпиран лидер, се изказа буквално като Тодор Живков – „Това дето го построихме, не можете да го боядисате“.

…Всичкото това предисловие е нужно, за да се обясни на тези, които се учудват на успеха на партията на Слави Трифонов, че

няма нищо за чудене

Показателно е, че левите от БСП не се учудват на успеха на партията „Има такъв народ“. Всички учудващи се са от споменатите десни. Те не могат да разберат, щом са „правилни“ и са за ЕС и НАТО, защо нямат по-голяма подкрепа. Не могат да проумеят, че това не е достатъчно. И да кажеш, че си против комунистите не е достатъчно, даже отдавна е нелепо. Минали са 30 години от падането на комунизма.

Всички тези т. нар. десни вкупом пристанаха на Борисов. Още в първия мандат на Борисов Синята коалиция на Костов и СДС го подкрепиха, във втория му мандат с него влязоха в коалиция т. нар. реформатори – насипно десни, за третия му мандат голяма група от тази категория гласуваха пак за него, „да не дойдат комунистите“. И сега са против протестите, пак за да не дойдат комунистите и щото не се знаело кой ще дойде. И протестът бил съмнителен, платен, нямал „визия” за бъдещето, там имало хора с противоположни възгледи…

Ето затова протестният вот няма да е при т. нар. десни. Ето затова не виждат у тях алтернатива, промяна и бъдеще. Виждат у тях само политическа патерица за бъдеща коалиция с Борисов или с клиентелистката му партия, дори той да се оттегли на сянка.

Всъщност заявиха ли тези насипно десни категорично, че няма да се коалират с Борисов? Слави Трифонов го направи в предаването си. Ако и той излъже, ще изтече в канала като тях, до ръба на 4-процентната бариера.

Но, ако т. нар. десни не са забелязали, за 10 години, в които Борисов е на власт и е запушил устата на медиите, имаше периоди в които единствените критики към неговото управление се чуваха в „Шоуто на Слави”. В това време т. нар. десни

бяха заети да прислужват на Борисов,

или с коалиция, или да делят баницата под масата. Даже сегашни критици на Борисов като медиите на Прокопиев го подкрепяха най-безсрамно.

Не е за чудене, че Слави и хората му предизвикват по-голямо доверие от т. нар. десни. Те са пред очите на публиката отдавна. За тях хората са натрупали достатъчно впечатления и знаят доколко могат да им вярват. Помнят се възрожденските песни от края на 90-те години, които запяха кукувци. Помни се скандалното предаване с песента „Пътнико Виден-, пътнико –ов”, след което хората излязоха на улицата и премиерът Виденов подаде оставка. Тогава Костов още не се беше появил със синя лента на челото. Излезе няколко дни по-късно и той, да яхне протеста. Сега част от т. нар. десни се опитват пак да яхнат протеста, да го обявят само за техен, да резрешават кой може да протестира. Но не става. А Трифонов с телевизията си подкрепя протестите, без да е отишъл на тях и без да претендира да ги яха.

Помни се и как при правителството на Костов изхвърлиха Слави и хората му от БНТ. И докато конформисткото тъпо шоу на Камен Воденичаров и компания се мъчеше да бъде заместител, „Хъшове” удари тавана по рейтинг макар и през кабеларки. И правителството на Костов се опитваше да смачка с проверки всеки рекламодател, дръзнал да даде някой лев на шоуто. Както сега Борисов мачка всеки подкрепящ протестите.

Помни се и когато Борисов каза за „Шоуто на Слави” (2012 г.): „Аз можех отдавна да го приключа, но считам, че не е демократично”. Демек – от него да мине. В отговор сценаристите попитаха в следващото предаване – „Как точно щяхте да ни приключите?”. И докато Борисов го мисли, т. нар. десни, ако имаха власт, наистина щяха да го приключат, както се опита навремето Иван Костов.

И т. н. историята на това шоу е дълга и пред очите на всички. Само заблуден и предубеден, който не вижда нищо освен етикета „чалга”, може да се чуди защо партията „Има такъв народ” изпреварва „Да България” или „Демократична България” и каквито там ще се съберат за изборите.

И други фантазми има за Слави Трифонов и неговата партия – „Ауу, ама щял да дойде на мястото на Борисов.“ Няма да дойде. Най-малкото се очаква сложна коалиция. У нас не се случва нищо уникално. В Италия партията на един шоумен стана управляваща в коалиция, но той не стана премиер.

И съвсем погрешна е представата, че партията на Слави е лидерска партия като тази на Борисов. Трифонов като един овчар да каже на хората си да вървят насам или натам. Освен сценаристите там са екип млади хора с амбиции, събрани с кастинг. Само политолозите клакьори могат да си помислят, че този екип е като стадото на Борисов в ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари