Защо се скараха депутатите?

0
Изборните правила отново предизвикаха скандали
Изборните правила отново предизвикаха скандали Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Изборните правила отново предизвикаха скандали

На 17 ноември след 18-часово заседание, продължило до малките часове на деня, правната комисия на Народното събрание подкрепи връщането на хартиената бюлетина и прие промени в Изборния кодекс. Това стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести. За промените гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, които ги подкрепиха и на първо четене в парламента, предава БНТ.

Вчера, след три заседания на председателския съвет, 5 парламентарни групи, без групите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", постигнаха съгласие изборните правила да бъдат включени в днешното пленарно заседание. Влизането им в зала отново предизвика скандали между депутатите. За четири часа и половина дебати те приеха единствено наименованието на законопроекта.

Кои промени в Изборния кодекс предизвикаха напрежение?

В среднощния си маратон правната комисия прие над 100 предложения. Част от тях са:

  • Заличава се район „Чужбина”;
  • Увеличава се броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница от 40 на 100;
  • ЦИК увеличава състава си от 15 на 25 души и ще се променя след всеки парламентарен вот;
  • Общественият съвет към ЦИК престава да съществува;
  • Тъмните стаички се заменят с паравани.

Мнозинството в правната комисия одобри предложението на БСП за връщането на смесената форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина. За гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, БСП и ДПС, а против бяха 11-те депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

Предложението на "Продължаваме Промяната" за отделни секции, в които да се гласува или на машина, или с хартия не събра нужната подкрепа. Предложението на ДПС за пълна отмяна на гласуването със сегашните машини беше подкрепено само от представителите на Движението.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още:

  • Секционните комисии да не предават на Районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на Секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.
  • При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител.
  • Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене, по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

Реакции на парламентарните групи

От "Продължаваме промяната" смятат, че с приетите промени протоколите, които секционните избирателни комисии ще попълват, стават много дълги и сложни, а това е риск от допускането на още повече грешки.

ГЕРБ-СДС искат смяна на методиката, с която се обявяват хартиените бюлетини за недействителни.

"Продължаваме промяната" се надяват БСП да размисли за хартиената бюлетина. Според Асен Василев, с поведението си да подкрепя тези промени БСП торпилира разговорите за правителство с "Продължаваме промяната" при евентуалното връчване на втори проучвателен мандат.

С друго решение, по предложение на "Възраждане" съставът на ЦИК се увеличава от 15 на 25. Мотивът на вносителите е, че така всички парламентарно представени групи ще бъдат пропорционално представени в комисията.

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна Общественият съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК е създаден през 2014 г. и в него членуват 16 неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели на изборите. Като целта на създаването му е осигуряване на прозрачност, демократичност и честност на изборния процес.

Гласуваните промени станаха причина за бойкот на пленарните заседания от ПП и ДБ и за протест пред парламента. Двете парламентарни сили отказаха да подкрепят внасянето им за второ четене и настояха за създаване на временна комисия, която в рамките на един месец да структурира необходимите промени в Изборния кодекс.

Заради напрежението около промените в изборното законодателство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи да се отложи със седмица гласуването им в пленарната зала. Призова депутатите си да се свържат с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" и, ако те все още не са внесли проект за създаване на временна комисия, която да работи по промените в ИК, да станат евентуално и съвносители. Дори предложи от ГЕРБ да оттеглят част от приетите от комисията промени, като закриването на обществения съвет към ЦИК и район “Чужбина “.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова твърдо заяви, че левицата няма да се откаже от хартиената бюлетина. От "Продължаваме Промяната” заявиха, че няма да реализират втория мандат, ако промените в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала. От ДПС са твърдо на позиция, че хартиената бюлетина трябва да бъде върната.

Кои предложения влизат за второ четене в зала?

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за окончателно гласуване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се извършва само зад параван.

Друго предложение е да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден. Новото е, че този път броенето ще се заснема.

На "Демократична България" за широко достъпен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и създаване на звено в Комисията, което да обслужва изцяло въпросите, свързани с машинното гласуване.

След заседанията на председателския съвет е постигнато съгласие сред мнозинството да се прокара и предложението от машинното гласуване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и която накрая да се брои.

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет, от отпадането на район "Чужбина" и промяна от 40 на 100 заявления за разкриване на секция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари