Защо с напредване на възрастта спим по-малко?

0
Според учени възрастните хора се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ, също толкова, колкото растящите юноши
Според учени възрастните хора се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ, също толкова, колкото растящите юноши

Когато хората остаряват, изпитват повече трудност при заспиване.

Според ново изследване обаче, се оказва, че всъщност и безсънието ни състарява, пише Profit.bg

Причината -  с напредването на възрастта се променят някои мозъчни механизми.

Водещият изследовател Матю Уокър, учен в Калифорнийския университет Бъркли, каза, че безсънието е резултат от загубата на невронни връзки в мозъка, които се проявяват като знак в тялото, че той е уморен. При експерименти, които сравняват количеството и вида на химическите сигнали, участващи в съня, при по-млади и по-стари мишки, невролозите установяват, че химичният сигнал е еднакъв, независимо от възрастта.

"Проблемът е, че рецепторите в мозъка, които получават този сигнал, намаляват с възрастта", обяснява Уокър. Това означава, че стареещият мозък получава същите сигнали, но не е в състояние да ги приеме. "Той е като слаба радио антена“, добавя Уокър. „Сигналът е там, но антената просто не може да го приеме“.

Уолкър каза, че наред с това, че безсънието е следствие от остаряването, недостатъчният сън в действителност може да бъде фактор, допринасящ за самото стареене. Учените откриват причинно-следствена връзка между липсата на сън и сърдечносъдовите заболявания, диабета и затлъстяването.

Когато става въпрос за паметта, сънят е "Принципът „Голдилокс“ (според него в дадена система може да има екстремности, но винаги има и „златна среда“) – както прекалено малкото, така и прекалено многото не е добре.

Според учени възрастните хора се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ, също толкова, колкото растящите юноши. Но те не го получават. Националният институт по стареене установи, че на 13% от мъжете и 36% от жените над 65-годишна възраст им отнема повече от 30 минути, за да заспят. Те спят леко и се будят по-често през нощта.

"Лишаването от сън може всъщност да започне на много по-ранна възраст в живота и често засяга хората в края на 20-те и началото на 30-те им години", казва Уокър. Всъщност, когато човек навърши 50 г., той ще има само около 50 процента от дълбокия сън, който получава в началото на 20-те си години.

До 70-годишна възраст времето на дълбок сън намалява. Ето защо хапчетата за заспиване се предписват на по-възрастни хора. Спокойният сън обаче означава, че не се събуждате през нощта, а не че имате дълбок сън.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари