Защо работата, излягайки се в леглото, носи повече вреди, отколкото ползи

0
Да използваш електроника в леглото може да причини здравословни проблеми
Да използваш електроника в леглото може да причини здравословни проблеми

Да използваш електроника в леглото може да причини здравословни проблеми

Изкушението да работиш в удобна среда (особена включваща меки възглавници и хоризонтална позиция на тялото) е голямо. Някой би казал, че работата от леглото понижава нивото на стреса и спомага за креативността. Всичко това обаче може би е много по-опасно, отколкото си давате сметка, отбелязва Bright Side, цитиран от "Обекти".

Вижте защо работата от леглото носи повече рискове, отколкото ползи.

1. Обърква мозъка и режима на спане

Мозъкът ни свързва леглото с почивка и сън. Експертът по съня и невролог професор Рейчъл Салас твърди, че когато работиш там, където спиш, е възможно да започнеш да свързваш мястото с активност, вместо с почивка и отпускане. Объркването може да повлияе режима на спане и да доведе до безсъние.

Да използваш електроника в леглото може да причини също здравословни проблеми. Когато се излагаме на синя светлина през нощта, това води до спиране на производството на мелатонин (или иначе казано – хормона, който отговаря за съня). Безсънието и нерегулярното спане като цяло могат да доведат до редица болести и сърдечни проблеми.

2. Влияе на продуктивността

Ако ви се струва стресиращо да си носите работата вкъщи, представете си само какво би означавало да я донесете направо в леглото си. Според проучване около 72 процента от хората, които имат навика да работят от леглото си, страдат от проблеми със съня, изпитват нервност и стрес.

Лошото качество на съня понижава работоспособността и продуктивността като цяло. Освен това през цялото време се чувствате уморени.

3. Разваля стойката

Да лежиш върху матрак и други меки повърхности насърчава прегънатото положение на гръбнака. Ако се прекарват много часове в такова положение, е възможно да се отключат болки в гърба, врата и хълбоците, които да се превърнат в хронични.

Физиотерапевтите предупреждават, че ако не усещате напрежение в гърба си, това съвсем не означава, че няма. С времето болката става все по-изразена и може да е твърде късно да се коригира проблемът. Най-тежките случаи водят до хронични болки и артрит.

4. Леглото е убежище на бактерии

Когато кожата ви влезе в контакт с чаршафа, започва търкане на горния слой на кожните клетки. Тези клетки съдържат мазнина, пот и салвия и представляват идеална почва за бактерии. Продължителното взаимодействие с тези организми може да доведе до алергии или други кожни проблеми.

Според проучване възглавница на една седмица съдържа близо 17 000 пъти повече бактерии на квадратен метър, отколкото тоалетната чиния.

Чаршаф на една седмица съдържа близо 24 000 пъти повече бактерии на квадратен метър, отколкото дръжката на тоалетната.

5. Може да засегне връзката ви с партньора

Според проучвания разсейването с телефона преди лягане в компанията на партньора има пряко отношение върху незадоволителните любовни отношения. Същото се отнася и за другите електронни устройства, независимо дали се използват за работа, или не.

Мозъкът ни асоциира леглото с място, което да споделим с партньора си. Работата от леглото, докато половинката е до вас, може да доведе до отчуждаване и други проблеми помежду ви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари