Защо продължителното седене бавно ви убива

0
Движете се като предците си: Станете по-подвижни през целия ден
Движете се като предците си: Станете по-подвижни през целия ден

Няма съмнение, че физическата активност играе решаваща роля за здравето ни, напомня Страхил Иванов в своя сайт 

През по-голямата част от еволюционната ни история сме полагали ежедневни усилия, за да си набавим храна, осигурим подслон и да оцеляваме. Прекарвали сме по-голямата част от времето си навън под слънцето – извършвайки различни физически дейности като ходене пеша, ловуване, земеделие и други. Едва ли тогавашните хора са гледали на тези дейности като на „тренировки“ или „упражнения“. Те просто са били естествена част от живота им.

Нещата в днешно време не стоят повече по този начин. В модерното ни общество мнозинството от нас прекарват по-голямата част от времето си в затворени пространства, седейки на задните си части (най-вероятно го правите дори и в момента). Според проучване прекарваме около 60% от деня си заседнали – като при тези, които работят пред компютъра, този процент е дори по-висок. Всъщност седенето по цял ден вече е нещо нормално, докато на физическата активност се гледа като на нещо превантивно – нещо, с което неутрализираме негативните ефекти от стоенето.

Епидемията на XXI век: Опасностите от седенето по цял ден

Нарастването на времето, прекарано в седнало положение, в комбинация с намалението във физическата активност оказва силно влияние върху здравето ни. Прекаленото застояване се свързва с голям брой здравословни проблеми – от затлъстяване до остеопороза и сърдечни заболявания. Различни изследвания доказват, че:

  • Седенето намалява активността на ензима, наречен липопротеин липаза, който спомага за горенето на мазнини.

  • Обездвижването намалява плътността на костите, което увеличава риска от счупвания.

  • Излишното стоене увеличава кръвното налягане и свива диаметъра на артериите, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Още по лошо е това, че прекаленото стоене може да скъси живота ви, независимо от това дали пушите, имате високо кръвно, холестерол и наднормено тегло.

Бъдете активни през целия ден: Защо посещението на фитнес залата не е достатъчно

Сигурен съм, че не ви казвам нищо ново: повечето хора са наясно, че физическата активност е нещо хубаво. Това, което може би не знаете, е, че дори и да тренирате достатъчно, ако прекарвате останалото си време на едно място, също не си помагате.

Това означава, че дори и да покривате препоръчителните указания за физическа активност (30 до 45 минути, средна до висока интензивност, 5 дни в седмицата), пак сте застрашени от негативни последици, ако прекарвате останала част от деня си седнали.

Този застоял начин на живот вече не е изключение – напротив, вече се е превърнал в норма. Ако работите в офис, придвижвате се до работа с кола и гледате телевизия по няколко часа на вечер, най-вероятно прекарвате по-голямата част от съзнателния ви живот, седейки на задните си части. Но това, че е този феномен е толкова широко разпространен, не го прави естествен и здравословен.

Движете се като предците си: Станете по-подвижни през целия ден

Вече установихме, че: 1) прекаленото стоене е вредно за здравето ни, и 2) не можем да разчитаме единствено на тренировките, за да предотвратим негативните ефекти от стоенето. Следователно, ако искаме оптимално здраве, трябва да намалим времето, прекарано на дивана, и да увеличим физическата активност, различна от тренировките. Най-добрият начин да постигнем това е бъдем физически активни през целия ден в добавка към упражненията в залата. Тази стратегия максимално имитира начина на живот на предците ни – тоест, биологично и генетично заложено ни е да се движим непрекъснато.

В общия случай препоръчвам да стоите прави или да ходите поне през половината време от деня и да не седите за периоди по-дълги от 2 часа – вземайте си кратки почивки и се раздвижвайте. Ако работата ви изисква стоене пред бюро за продължителни периоди от време, ето няколко съвета за вас:

  • Помолете работодателя си да помисли за стоящи бюра. Много компании вече разрешават на служителите си да работят прави, като тенденцията тепърва ще се усилва. Ползите от това са не само за вас, но и за работодателя ви, защото ще бъдете многократно по-продуктивни и ще боледувате по-рядко.

  • Ходете до работното си място пеша или с колело. Това не винаги е възможно, но с малко въображение е напълно осъществимо. Ако живеете прекалено далеч от работното си място, можете да шофирате донякъде, а останалата част да покриете пеша.

  • Правете почивки. Изправяйте се поне за по 2 минути на всеки час. Дори толкова кратки почивки могат да направят голяма разлика. Ако забравяте да го правите, навивайте алармата на телефона ви, за да се подсещате.

  • Провеждайте срещите си прави. Ако се притеснявате, че това ще изглежда странно за колегите ви, просто им кажете че имате проблеми с кръста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари