Защо представата за съвършено тяло продължава да се променя?

1
Обществото определя идеала
Обществото определя идеала

Днес жените от цял свят изпитват ужас, когато проверяват теглото си.

Защо идеята за перфектното човешко тяло продължава да се променя и какво ни очаква в бъдещето?

Може би е крайно време да спрем да броим калориите и да освободим място за торта в нашия хладилник?

Гладът кара мъжете да харесват повече закръглени жени

Има много фактори, които влияят върху идеята за перфектната форма на тялото и един от тях е чувството на глад, пише brightside.me, цитиран от framar.bg. Проучванията показват, че дори и съвременните мъже намират закръглените жени за по-привлекателни, когато са гладни.

В древния свят широките бедра, големият корем и гърди се свързват с идеята за плодовитост при жените.

Пълните жени все още се считат за идеал за красота в Мавритания и в племето Уганда, където запасите от храни са ограничени.

Всеки ден до сватбата си, булките от Уганда пият няколко буркани с мляко( около 5000 калории на ден),  за да станат по-привлекателни за бъдещите си съпрузи.

Обществото определя идеала.

Идеята за перфектна форма на тялото несъмнено е повлияна от културата и обществото. В Древна Гърция формите на тялото са изобразени на скулптори - женските статуи не са прекалено слаби и имат привлекателна форма. Гърдите са много големи, защото скулптурите се смятат за символ на съвършенството на човешкото тяло, а не на неговата сексуалност.

В Средновековието християнството е диктувало каноните на красотата. Бледите и изтощени лица и тънки форми на тялото, които напомняха на хората за пост и въздържание, се превърнаха в стандарт за красота по това време.

В епохата на Възраждането женските форми на тялото станаха тънки, но на повечето от тях личи, че имат видим корем - вече е пробуден интересът към човешката личност и тялото и бременността е изложена на показ.

Жени с форма на пясъчен часовник са показател за плодовитост

През 16-ти век започва епохата на корсетите, която продължава до началото на 20-ти век. Корсетите се използват за подобряване на талията и правят тялото да изглежда като пясъчен часовник. И въпреки че този красив контраст между бедрата и талията беше най-вече диктуван от модата на времето, предпочитанията на мъжете, формирани от самата природа, също се отразиха на тези стандарти.

Проучванията показват, че жените с големи гърди и тънка талия имат по-високо ниво на естрадиол (Естрадиолът е естрогенен женски полов хормон, който обуславя сексуалното поведение при женските индивиди. ), докато тези с остър контраст между талията и бедрата имат по-високо ниво на прогестерон. И двата хормона допринасят за успешното зачеване. Затова жените, които имат форма на пясъчен часовник, са  по-плодовити. 

През 50-те години, след глад и война, този стандарт на женското тяло отново бе на върха на популярността. Красавици като Мерилин Монро, Бети Бросмър и Джейн Мансфийлд спираха дъха на мъжете с перфектните си фигури през онези времена.

Поява на андрогенния модел за красота

Ерата на относителната свобода на жените започва през 1920-те години. Дамите започват да скъсяват косата си и спират да наблягат на извивките на тялото си. През 60-те години, тънките форми на тялото бяха заели твърдата си позиция в модата. Тогава Twiggy, тийнейджърка, стана идол за младите през онези времена. Тя беше един от първите модели с андрогенни черти, съчетаваща момчешки форма на тялото и къса коса с дълги мигли и огромни очи.

И въпреки че жените престанаха да се „стягат” с корсети, започнаха да се ограничават с диети и спорт. Пикът на очарованието с тънко, мускулесто тяло се случи през 80-те години, когато на сцената се появиха модели като Синди Крауфорд и Наоми Кембъл.

В началото на 90-те години, слабото и фино тяло отново е на показ и доказателство затова е моделът Кейт Мос.

Медиите започнаха широко да разпространяват информация за проблемите, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, а подобни хора биват осмивани и определяни като "безволеви". Оттогава дизайнерите продължават да предпочитат слабимодели - тези, които лесно биха се вписали в размер XS.

Модерно разнообразие

През 2010 година, поради нарастващата популярност на интернет и социалните медии, различни форми на тялото започнаха да придобиват популярност - от закръглени форми с по-големи размери и извивки, подобно на Ким Кардашиан - към аморфните тела на андрогенни модели.

Въпреки това изследователите отчитат, че през последните 50 години мъжете са станали много придирчиви. Те не само предпочитат жените с остър контраст между бедрата, гърдите и талията, но и с нисък индекс на телесна маса. Което означава, че обичат тънки андрогенни момичета.

Как ще изглежда перфектната форма на тялото в бъдеще?

Вероятно в близко бъдеще тялото на перфектната жена ще бъде слабо. Има няколко причини за това:

ГлобализацияТелевизията и интернет станаха широко разпространени по целия свят. Традиционни общества на Пуерто Рико, Самоа и Танзания винаги са оценявали по пълните момичета. Въпреки това, през 90-те години, те започват да възприемат пухкавелките като нещо грозно, след като са били повлияни от европейските страни.

В селските райони, където физическият труд все още има значение, все още се оценяват формите на силни и големи жени. Въпреки това, мъжете, които се преместват от села в градове, започват да променят предпочитанията си към по-стройни момичета.Относителна ситост на населениетоКакто разбрахме, ако няма война или глад, мъжете предпочитат по-стройни жени. И тъй като повечето от страните от цивилизования свят имат достатъчно храна за хранене, закръглените форми ще бъдат свързани със затлъстяването.

Предпочитание за жени с форма на тялото "пясъчен часовник"

Вероятно тънката талия и широки бедра ще останат сред техните приоритети. Но тенденцията за тънките момичета ще остане по-модерна поради влиянието на модната индустрия.

Рекламите и модната индустрия са направени за слаби момичета

Модните дизайнери най-често предпочитат кльощави момичета (често с универсален момчешки вид), защото всички дрехи им стоят добре. Тъй като работят с компютърни програми, те са свободни да създават не само тънки тела, но и форми на тялото, които просто не могат да съществуват.В същото време, според статистиката, една тийнейджърка получава 180 минути информация от различни медии ежедневно, докато тя прекарва само 10 минути в комуникация с родителите си. Така нереалистичните стандарти на красотата все повече се въвеждат в нашето съзнание и в съзнанието на нашите деца.

Разбира се, някои жени и модели с по-голям размер са повлияли донякъдеот модата, но е малко вероятно ефектът да бъде дълготраен. Освен това модните дизайнери продължават да създават дрехи за форма на тялото на "пясъчния часовник", пренебрегвайки другите видове женски форми. Размерът на представителите на красивата половина на планетата, които притежават любимите форми на модни дизайнери, съставляват не повече от 8% от населението.

Премахване на границите между половете

Все повече хора, включително знаменитости, продължават да стават андрогинни, повлияни от идеята за феминизма. Те вярват, че не трябва да има разлика между мъжете и жените, така че те започват да носят мъжки прически и дрехи. От вас зависи да решите дали това е добро или лошо, но вероятно стандартът на женската красота в близко бъдеще няма да има никакви индикатори за пола.

Възможно е също, благодарение на Photoshop, да направим популярна форма на изключително тънко женско тяло, която да подхожда само на жена от Викторианската епоха, болни от туберкулоза.Все още не е подходящият момент да освободите място в хладилника си за торта. От друга страна, следването на идеята за куклата на Барби не е правилното нещо, което трябва да направите, в противен случай може да получим диагноза „анорексия нервоза“, вместо да се наслаждаваме на красивите си форми на тялото.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари