Защо олиото надмина 6 лева?

0
Хората започнаха да купуват зехтин, а производителите твърдят, че суровината е поскъпнала драстично
Хората започнаха да купуват зехтин, а производителите твърдят, че суровината е поскъпнала драстично Видео: NOVA

Съмнения за картел и спекула на пазара за хранителни стоки у нас

Държавата започва спешни проверки, след като на места олиото надмина 6 лева за литър. За запасяване със зърно и фуражи от държавната хазна ще бъдат дадени над 1 милиард и 100 милиона лева, предава NOVA

Проверката по магазините показва, че има истинска истерия около цената на олиото в последните часове. В Благоевград все още може да бъде намерено под 5 лв., но в Хасково литърът стигна 5,60 лв.

Екипът ни влезе в произволно избран магазин в Хасково. Олиото там струва между 4,50 и 4,90 лв. при различните марки. „Някои клиенти казват, че е по-добре да си вземат зехтин и да готвят с него, отколкото с олио”, посочи продавачът в обекта Пенка Димитрова. 

Цената е дори ниска, защото не са зареждали на новите цени. „Чува се, че ще е на цена 5,20 лв. Продажната ще бъде сигурно 6,10”, добави тя. 

В друг магазин литърът вече е стигнал до 5,60 лв. Въпреки че е скъпо, клиентите не виждат избор. „Жива спекула е за мен”, коментира потребителят Румяна Русева.

Че производители или търговци играят с цената смята и държавата. Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”, категоричен е министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Производителите на олио обясняват високите цени с конфликта в Украйна и поскъпването на слънчогледовото семе. „Чу се днес, че литър олио има себестойност 2 лв., което бих определил като несериозно. Самата суровина днес струва 2 лв. Ако някой може да произведе бутилка олио с килограм слънчоглед - моля да заповяда! Ако засяването на слънчоглед в Украйна бъде провалено от настоящите военни действия, може би не сме видели още най-високите цени”, предупреди търговският директор на завод за олио в с. Карапелит Георги Веселинов.

По думите на Нинова обаче липса на суровина у нас няма, защото България разполага с милион и 500 000 тона слънчогледово семе, което ще стигне за производство на олио през следващите четири години.

„Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове, във фабрики - в очакване цената да се вдигне още или в очакване да го изнесат на по-високи цени, смята министърът.

Правителството сезира Комисията за защита на конкуренцията, която да провери има ли спекула на пазара. „Ще срещнете цялата сила на държавата! Всичко, което ни позволява законът, всички институции, ще бъдат вдигнати на крак”, категорична е Нинова.

Междувременно, кабинетът отпуска милиард и 100 млн. лева, за да допълни държавния резерв с още зърно. „В България в момента има около 3 млн. тона пшеница, от тях около 300 000 са в резерва. Правителството днес взе решение да се закупят допълнително 1 млн. и 100 хил. тона”, обясни финансовият министър Асен Василев. От правителството заявиха,че към момента официална забрана за износ на зърно няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    @@!!
    злите езици говорят, че нашите фабрики само бутилират олио от украйна, а слънчогледът се изнася.
  • 7
    1
    darkaveng
    Спрете биодобавките към горивата и всичко ще е ОК!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари