Защо очите ви сърбят и се зачервяват?

0
Опасно е да се лекувате сами, правейки предположения какво ви е. Консултирайте се с лекар
Опасно е да се лекувате сами, правейки предположения какво ви е. Консултирайте се с лекар Снимка: iStock

Опасно е да се лекувате сами, правейки предположения какво ви е. Консултирайте се с лекар

Ако вашите очи често се зачервят и ви сърбят, може да има много и различни причини. Ако това не е еднократен случай, причинен например от някакъв конкретен дразнител, тогава обикновено това състояние възниква заради алергия или инфекция. Точната диагноза може да се постави единствено от лекар.

Най-правилно е да се консултирате с офталмолог при появата на първите симптоми. По-опасно е да се лекувате сами, правейки предположения какво ви е. Дори ако имате подвеждащи симптоми през сезона на обостряне на алергиите, това изобщо не означава, че е правилната причина.

Очни инфекции

Както обяснява офталмологът д-р Ричард Ханс, цитиран от Actualno, очните инфекции могат да бъдат причинени от много неща: вируси, бактерии, паразити или гъбички. Като цяло, очните инфекции имат по-дълъг списък от симптоми в сравнение с тези, причинени от алергии. Не само сърбеж и зачервяване измъчват очите ви.

Чести симптоми на различни алергии са:

зачервяване;

• сърбеж;

сълзене;

• усещане за парене в очите.

В случай на инфекция с тези симптоми обикновено има и болка, усещане сякаш имаме попаднал пясък в очите и пареща болка, както и повишена чувствителност към силната светлина. При бактериални инфекции може да се наблюдава обилно сълзене от очите - посочват експерти.

Лечението, което офталмологът ще назначи, ще бъде различно за всеки отделен случай. При алергии например лекарят може да препоръча специални капки и лекарства, които да помогнат за по-добрия контрол на появилото се възпаление.

При наличието на бактериална инфекция може да ви трябват антибиотични капки за очи, докато при инфекции, които са били причинени от гъбички и паразити, лечението ще зависи от това, от какво точно е бил причинен проблема.

Първи признаци на проблем със зрението

Много е важно да следите здравето на очите и да забележите още първите признаци на проблеми със зрението и състоянието на този орган. В някои случаи навременното посещение при лекар може да предотврати сериозни усложнения и да намали риска от развитие на различни заболявания.

Потърсете лекарска помощ веднага щом установите:

• Двойно виждане

Двойното виждане не трябва да се пренебрегва дори и да се появява рядко. Това явление може да бъде причинено от много фактори – от увреждане на очните нерви и мускули до други заболявания.

• Болезнени очи

Болката в очите може да бъде различна: пулсираща, пронизваща, стреляща. Може да е резултат от травма, дразнене, причинено от чужд предмет, инфекция или друго сериозно основно заболяване.

• Мушички или петна в полезрението

Всеки човек може да види това в зрителното си поле, като обикновено то бързо преминава. При определени хора обаче това явление е по-често и продължително. Мухите и петната може да са от възпаление в задната част на окото, увреждане на ретината и други сериозни състояния.

• Нарушение на периферното зрение

Периферното зрение ви позволява да виждате обекти отстрани, излизащи от централния изглед. Ако има проблеми с такова зрение, това може да показва увреждане на зрителния нерв и други заболявания.

• Слепи петна

Слепите петна могат да се появят навсякъде в зрителното поле. Те могат да изглеждат като тъмно петно в центъра или около краищата. По правило слепите петна показват наличието на сериозно заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари