Защо нарушеният сън е по-опасен от липсата на такъв

0
Ефектите от нарушения сън могат да бъдат опасни, особено ако се появят за дълги периоди от време
Ефектите от нарушения сън могат да бъдат опасни, особено ако се появят за дълги периоди от време

Нарушенията на съня са по-чести и по-сериозни, отколкото вероятно си мислите. Нощните събуждания са като малки разкъсвания в тъканта на нормалния ви цикъл на сън

Тези фази на сън следват много конкретни модели и времена. Прекъсването им нарушава мозъчния баланс и други метаболитни процеси, които тялото осъществява през нощта, пише Стефан Порязов за Mila.bg.

Да спиш добре, означава да живееш добре. Следователно е важно да направите каквото можете, за да сте сигурни, че си почивате достатъчно. В крайна сметка, сънят е биологична необходимост, от която зависят вашето физическо здраве и психологическо благосъстояние.

Какви са ефектите от нарушения сън?
Има няколко негативни странични ефекта от нарушен сън. Когато говорим за качествен нощен сън, броят на часовете, в които спите, е също толкова важен, колкото и избягването на прекъсвания.
Честите събуждания са вид безсъние, което е вид нарушение на съня. Може да легнете в 23 часа и да заспите веднага. Ако се събудите 20 пъти през следващите осем часа обаче, няма да получите здрав или възстановителен сън. За съжаление, това е реалност за хиляди хора.

Кои са последиците от този проблем?

По-малко сън означава по-висок риск от депресия
Нарушеният сън три поредни дни е достатъчен, за да се почувствате по-малко оптимистични, показва проучване, проведено в университета Джон Хопкинс в Балтимор.
Патрик Финанс, професор по психиатрия и директор на научните изследвания, обяснява следното:

• Нарушеният сън е по-лош за вашето настроение, отколкото липсата на сън.
• Когато сънят ви е нарушен през нощта, това променя вашите цикли на сън.
• Прекъсванията правят невъзможно преминаването от NREM фаза в REM фаза, която е от решаващо значение за вашето тяло и мозък
• Тези промени намаляват броя на бавните вълни в мозъка
• Намаляването на бавновълновия сън корелира с по-голям риск от разстройства като депресия

Събуждането през кратки интервали през нощта стресира мозъка и прави невъзможно осъществяването на всички основни процеси на всяка фаза на съня. Това има сериозно влияние върху настроението.

Проблеми с паметта и дългосрочни когнитивни проблеми
Ефектите от нарушения сън могат да бъдат опасни, особено ако се появят за дълги периоди от време. Проучвания като това от групата „Сън и познание“ в Холандския институт по неврология разкриват, че един от най-честите странични ефекти на прекъснатия сън са пропуските в паметта.

• Структурата на съня и циклите на съня са от съществено значение за правилното консолидиране на наученото, докато сте будни. Това важи за всичко, което виждате, чувствате, преживявате и т.н.
• По време на бавновълнов сън и по-късно, във фаза REM, мозъкът ви интегрира събитията във вашата дългосрочна памет и ги консолидира правилно.
• Други странични ефекти от нарушения сън са проблеми с концентрацията и нерешителност. Липсата на качествен сън забавя вашите реакции и затруднява реакцията на житейските проблеми.

Има и друг важен аспект от прекъсването на съня в дългосрочен план. Това състояние всъщност може да причини когнитивни дефицити. Мозъкът ви става по-крехък и по-малко пъргав. Това ще направи по-малко невронни връзки и ще направи по-вероятно да страдате от невродегенеративни разстройства, като болестта на Алцхаймер.

Ефекти от нарушения сън: мигрена
Нарушения на съня, които през последните седмици или месеци са склонни да причиняват главоболие. Вероятно сте преживели това в даден момент от живота си. Това е класическото мъгливо усещане сутрин, което бавно се превръща в мигрена.
Изследванията показват, че когато мозъкът не достигне REM фаза, един от най-честите странични ефекти е появата на тези досадни състояния. Изследвания като това от катедрата по неврология в Калифорнийския университет свързват проблема с нарушения сън с появата на мигрена. Причината може да е генетична мутация.

Лечения за нарушения на съня
Нарушеният сън може да бъде причинен от задействащ фактор, който е важен за идентифициране. Ето защо трябва да отидете на лекар, ако смятате, че не спите спокойно. Ако се събудите по-уморени, отколкото когато сте заспали, или ако имате пропуски в паметта и главоболие, уговорете среща със специалист.

Синдромът на неспокойните крака и сънната апнея често са свързани с нощни събуждания. Друг често срещан фактор е стресът. Лесно е хората да използват хапчета за сън без рецепта, вместо да разрешат основната причина за проблема.

Включването на здравословни навици в живота ви и ограничаването на използването на технологии два часа преди да заспите може да помогне за намаляване на нощното събуждане. Какъвто и да е вашият подход, обърнете се към тези проблеми със съня възможно най-скоро, преди те да се превърнат в хроничен проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари