Защо лекари и болногледачи в Германия не искат да се ваксинират

5
Месеци наред те са се грижили за пациенти с Ковид-19 и знаят колко тежки могат да бъдат последиците от болестта
Месеци наред те са се грижили за пациенти с Ковид-19 и знаят колко тежки могат да бъдат последиците от болестта Снимка: Ройтерс / архив

Месеци наред те са се грижили за пациенти с Ковид-19 и знаят колко тежки могат да бъдат последиците от болестта. Въпреки това обаче засега не искат да се ваксинират срещу коронавирус. Защо?

Болницата "Бетел" в Берлин. Много от лекарите там са виждали колко тежко протича понякога Ковид-19. Би могло да се предполага, че работещите там масово ще искат да се ваксинират, но картината е по-различна. Болногледачката Вивиен Кохман е един от примерите за това. Като майка на малко дете тя от месеци педантично спазва всички мерки за хигиена и контакти, но по отношение на ваксината смята да изчака, разказва Дойче Веле.

Едва около 50% от болногледачите ще се ваксинират

"Със сигурност няма да съм първа на опашката за ваксиниране. В това отношение съм твърде предпазлива и донякъде изпълнена със страх, защото си мисля, че ваксината е още много нова, за да я смятаме за напълно сигурна. Често казано, съм доста притеснена. Такива са личните ми усещания", споделя болногледачката.

Вивиен Кохман обаче в никакъв случай не е противник на ваксините. Тя самата е имунизирана срещу много болести. Затова се надява, че до края на годината ще има повече яснота относно ваксините и повече информации за евентуалните рискове.

Експертите отчитат, че този скептицизъм не е рядкост сред медицинския персонал. Анкета, проведена от Германското дружество на интернистите от интензивната и спешна медицина (DGIIN), проведено през декември 2020, показва, че само около 50% от болногледачите смятат да се ваксинират. В същото време значително мнозинство от анкетираните казват, че ваксината е много важна за овладяването на пандемията.

По думите на Бернд Мойрер, президент на Сдружението на институциите за социални услуги, казва: "В някои от нашите домове се ваксинират 100% от служителите, има обаче и други, където две трети от персонала отказват да се ваксинират". Сходни наблюдения сподели преди време и здравният министър Шпан, който каза, че в някои старчески домове има вече 80% ваксинирани сред персонала, а в други едва 20%.

Ето защо не искат да се ваксинират

Здравният експерт на германското правителство Карл Лаутербах, който е епидемиолог, предполага, че мнозина от лекарите и останалия медицински персонал се предоверяват на защитата от предпазните си облекла, а навярно и не смятат, че спадат към най-рисковата възрастова група.

Анкетата от декември показва обаче, че резервите на медиците се дължат по-скоро на неясноти относно дълготрайните последици и евентуалните странични ефекти от ваксините. Някои от жените в клиниките например се притеснят, че ваксината би могла да се отрази неблагоприятно на по-късна бременност. Бернд Мойрер изтъква и друг аргумент: дори и да се ваксинират болногледачите, пак ще са длъжни да носят предпазни маски, затова ваксинацията за тях на практика не носи големи облекчения. А и все още не е ясно дали ваксинирани хора могат да заразяват останалите.

Друг аргумент изтъква болногледач в провинция Бранденбург, пожелал анонимност. Той самият вече е ваксиниран с първата доза от препарата на BioNTech/Pfizer и казва: "Тази ваксина предпазва от инфекция с коронавирус, но основният ѝ ефект е, че осуетява Ковид-19. Предполагам, че има хора, които предпочитат да изчакат появата на други ваксини."

В неговото обкръжение всички колежки и колеги вече се били ваксинирали, добавя болногледачът. "През последните месеци многократно видяхме колко тежки поражения може да нанесе вирусът." Той все пак смята, че много от лекарите и медицинският персонал вече са прекарали инфекцията и са изградили антитела, поради което поне засега не им е нужна ваксинация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари