Защо глезените ни трябва да бъдат защитени?

1
Много хора избират да следват модата, вместо да предпазят здравето си
Много хора избират да следват модата, вместо да предпазят здравето си

Въпреки настъпващия ноемврийски студ, все още има хора, които не искат да се разделят със спомена за топлите октомврийски дни.

Много момичета и млади жени избират да следват модата, вместо да защитят здравето си. Днес ще обясним защо ходенето с незащитени глезени, по време на студения сезон може, да се превърне в посещение на поне трима различни лекари.

В продължение на няколко последователни години модерните жени следваха тенденцията на „откритите глезени“, като предпочитаха панталони тип „корсарски“, или дори навиваха крачоли при температури на въздуха около 3-4 градуса. Какви проблеми за здравето може да предизвика това?

За целта рускияj сайт aif.ru е решил да се консултира с гинеколог, уролог и дерматолог, пише Lekuvai.net.

Владимир Степанов, уролог:

Нека наистина погледнем нещата такива, каквито са – подобна тенденция не е много подходяща за нас. Тя е по-вероятна за Южна Европа, където климатът е много по-мек. Ако все още пренебрегвате климатичната реалност и разчитате на силния си имунитет, бъдете подготвени за факта, че той може да се провали.

Хроничните заболявания на тазовите органи са все по-често срещани при младите хора. Разбира се, въпросът е не само в незащитените и голи глезени, но и в ниската талия, къси поли и др. За щастие, тази модна тенденция вече отшумява. Високата талия и дългите панталони се завръщат. Преди време, когато жените носеха дълги поли и панталони с талия над пъпа, рядко се наблюдаваше остър простатит при лица, които още не са имали сексуален контакт, а именно ученици от по-голямата възрастова група. Това, благодарение и на модата, вече е реалност. Когато започнем разпита за развитието на болестта, често се оказва, че болният е ходил през зимата със „зимни“ маратонки и дори с открити глезени. Подобни истории се случват предимно с женската половина на човечеството. Има директна връзка между тазовите органи и краката, когато последните се охладят. Това има отрицателен ефект върху долната част на уринарния тракт.

Много хора мислят, че могат да ходят с открити глезени, понеже все още не е паднал първия сняг. Не ме разбирайте погрешно – под открити аз имам предвид дори и носенето на по-дълги чорапи. И така да е, когато земята вече е охладена, лесно може да се получи хипотермия. Нормално е през този сезон младите момичета да носят високи боти или ботуши, които надеждно да защитават и затоплят глезените и краката им.

Елена Ковтунова, дерматолог, козметолог:

Експозицията на глезените може да доведе до измръзване на кожата, степента на която ще зависи от това колко дълго човек е бил на улицата и колко ниска е температурата. За съжаление има моменти, през които това не отнема много време.

Първият знак за измръзване е чувство за парене на кожата, което може да бъде придружено от леко изтръпване, скованост или сърбеж. Може да има и синдром на болка. Когато кожата измръзне, тя се зачервява, а след това побелява, придобивайки леко син или сив оттенък. Това е първа степен, периодът на възстановяване, в този случай, отнема около 5 дни.

Не бива да се пренебрегва факта, че откритите глезени стават обект на напрашаване и замърсяване на кожата с уличен прах и всякакви други нечистотии. Студеният въздух ще изсуши кожата, ще предизвика студова алергия, а в някои случаи и появата на неприятни кожни раздразнения. Ако в областта на незащитените глезени има малки ранички, замърсяването им може да стане причина за последвали инфекции.

Николай Матвеевски, доцент, акушер-гинеколог:

На първо място, любителите на откритите глезени, късите поли и късите панталони, които младите момичета сега носят с чорапогащник, са изправени пред хипотермия в тази област, което може да причини проблеми в областта на гинекологията, както и на уринарния тракт – например цистит и свързаните с него възпаления. Обикновено пациентите с такъв вид заболяване са сезонен феномен. Те идват при нас най-вече през зимата, когато вече е студено, но не искат да носят топли обувки до последно и дори си навиват панталоните, както и през пролетта, защото мнозина бързат да се облекат с нещо леко.

Ако въпреки всички аргументи все още искате да ходите така, вслушайте се във вашето тяло и способностите му. Знаейки, че най-малката хипотермия е изпълнена с проблеми, не рискувайте отново. Когато температурата навън е под 6-7 ° C, рискът от заболяване е по-висок, отколкото да не се разболееш. Затова, обличайте се топло и защитете откритите части на тялото с топли зимни обувки и подходящо бельо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари