Защо Франция произведе толкова много сол?

0
Кошмар за едни, горещото време се оказва благословия за други
Кошмар за едни, горещото време се оказва благословия за други Видео: NOVA

Горещото време създава благоприятни условия за скок на добива

Франция се готви за нови температурни пикове в следващите дни. Докато земеделските производители се задъхват от горещото време, сушата се оказва добре дошла за друг сектор - този за добива на сол, предаде NOVA

Кошмар за едни, горещото време се оказва благословия за други. "На път сме да постигнем рекорд в производството”, споделят производители на сол.

Наричат я "Цветето на солта". Известна съставка в света на висшата кулинария, тази сол е запазена марка на района Геранд, в Северозападна Франция. Методите на добив не са се променили много през последните четири столетия. Работният ден започва в 5 сутринта и завършва в 10 вечерта.

"Работниците ни са уморени, работят 40 дни без почивка. Но дъждът го няма никакъв, затова няма основание да не работим", твърди Одри Лоайе.

Солта се образува на повърхността на морската вода. А при високите температури и липсата на валежи напоследък, изпаренията са по-интензивни. В резултат - добивът е скочил двойно, в сравнение с предходни години. С известно неудобство, производителите на сол признават, че глобалното затопляне е полезно за техния бизнес.

"Уви, така е. И само като помислиш какво се случва наоколо - пожарите, безводието. Но - да, ясно е, че сушата е добре дошла за нас”, споделят производителите на сол.

Неслучайно наричат техния продукт "бялото злато" в търговията със сол - на американския пазар, килограмът се продава за над сто долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари