Защо едни работници влизат във Франция, а други - не?

0
Две групи българи бяха спрени на летището в Париж, а преди дни други бяха пуснати без проблем
Две групи българи бяха спрени на летището в Париж, а преди дни други бяха пуснати без проблем Видео: NOVA

Две групи българи сезонни работници бяха спрени на летището в Париж, въпреки че са били наети от фирми, за да работят в страната. Обяснението за това е забраната на Франция да се допускат хора, които нямат местожителство в страната.

В същото време възмутени французи не разбират защо българите са тръгнали на работа в една от страните с най-много жертви. В момента всички върнати обратно българи са под 14-дневна карантина у нас.

2 дни, след като българите бяха върнати обратно ние все още нямаме решение от Френския адниминстративен съд дали те са имали право да влязат в страната. В зоната за изчакване никога преди не сме виждали европейски граждани. Проблем с нередовни паспорти не е имало. В същия ден хора с временни договори са били допуснати да влязат“, каза френският адвокат на българската група, предава NOVA.

Екипът ни разговаря и със Сунай Мехмет, който е представител на фирмата посредник, чрез която българите сключват договор. Той твърди, че нашите сънародници са подведени. Въпреки забраните два дни по-рано друга група българи с договори със същата фирма успява да влезе без проблем във Франция.

Тази година пристигнахме на 3 май с полет от София до Париж. Кацнахме на летище Шарл дьо Гол и най-нормално си минахме без никакви проблеми. Минах само с лична карта“, разказа Мюмюн Юсуф.

Във Франция, както и в цяла Европа, ситуацията в селското стопанство в момента е катастрофална, заради липсата на работна ръка. Ежедневно производители губят хиляди евро. Неслучайно местни фирми трескаво търсят френски служители, останали без работа покрай кризата, наемат дори бежанци само за да спасят своите реколти. Само франция има нужда годишно от около 200 000 сезонни работници.

Такъв е случаят с фирмата на Еманюел Жулиен. Той произвежда ягоди и тиквички. За него основно работят българи. От групата, върнати в България, 50 човека е трябвало да заработят при него. Разказва, че ситуацията е много тежка. Всеки ден хвърля ягоди и губи пари, защото няма кой да ги бере. Гневен е на френските власти, защото твърди, че документално е изпълнил всички изисквания за безпроблемно влизане на българите във Франция.

В момента, в нашата фирма има 80 българи, които работят. За ягодите имам нужда от около 160 души. Така, че липсата на тези 50, които не дойдоха, е катастрофална! Хората остават при мен около 6 месеца, защото отглеждаме и тиквички. Не разбираме защо се получи така. Още повече, след като Макрон обеща, че с работен договор и декларация за придвижване, европейските граждани могат да работят свободно. Работата с ягодите е ежедневна. Ние имаме нужда от тези хора сега, не след 15 дни. Така на практика сме принудени да спрем да работим. Във Франция никой не иска да работи на полето. Ще ви дам пример - имах 20 наети французи и нито един не издържа.  Тук хората получават пари за да не правят нищо. Това е истината. Социалната система е такава. Работят три дни и после отиват на трудовата борса да чакат помощи. Плащаме на хора за да не работят и връщаме тези, които искат да го правят. Не разбирам“, разказа френският работодател Eманюел Жулиен.

Границите на Франция остават затворени до второ нареждане. Това не важи за европейските граждани. За тях забраната е до 15 юни. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари