Защо Бил Гейтс, Илон Мъск и Стив Джобс са станали милиардери

0
Липсата на емпатия е обща черта между тримата милиардери
Липсата на емпатия е обща черта между тримата милиардери

Липсата на емпатия е обща черта между тримата милиардери

Илон Мъск, Бил Гейтс и Стив Джобс имат една обща черта - липсата на емпатия. За тях бизнесът е по-важен от хората и те не се сближават със служителите си, отбелязва CNBC, предава Агенция Фокус.

Тази обща черта им е помогнала да станат богати. Уолтър Айзъксън, който е написал биографията на Джобс, а сега работи по тази на Мъск, казва, че двамата не са съпричастни и са студени към служителите си.

"Това е способността да не сте толкова емоционално ангажирани и съпричастни. Това е нещо, което притежава Стив Джобс, това е нещо, което притежава Бил Гейтс. Това е нещо, което много от тези хора притежават, защото те не се стремят да спечелят обич от човека пред тях. Те просто искат да изпратят ракети до Марс", казва Айзъксън.

В миналото някои служители на Tesla са описвали Мъск като взискателен мениджър, който не се притеснява да изразява недоволството си, когато хората правят грешки. Работата с него не е лесна и е по-добре да се избягва. От друга страна, Мъск е критикуван за условията на труд в Tesla, които според служителите не са добри.

Служителите на Apple също не бяха във възторг от Джобс. Очевидно е бил изключително рязък. През 2019 г. бившият главен изпълнителен директор на Apple Гай Кавазаки заяви, че Джобс е "изисквал съвършенство" от служителите си. "Трябваше да доказваш, че си много добър всеки ден, иначе Джобс щеше да те отстрани", казва Кавазаки.

Приликата между Мъск и Джобс

Айзъксън казва, че вижда голяма прилика между Мъск и Джобс: "Мъск много прилича на Джобс по това, че е изключително открит. Тази прозрачност е част от неговия гений." От своя страна Бил Гейтс признава, че по време на първия му период на управление на Microsoft "хората със сигурност не са го харесвали". В интервю за 2020 г. Бил Гейтс заяви, че той, както и неговият приятел Стив Джобс, не може да търпи загуби.

"Мъск разсъждава така: ако застана пред хора, които са извършили нещо лошо, и ако започна да изпитвам съчувствие към тях, вместо да ги отблъсквам, тогава това е грешен вид съчувствие. Моята съпричастност трябва да бъде към действието за достигане до Марс, а не към човека пред мен", казва Айзъксън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари