Запознайте се с кучето Макс - спасителят на хора при екстремни ситуации

0
Три дни четириногото е било по следите на Сашко от Перник, търсило е и оцелели след земетресението в Турция
Три дни четириногото е било по следите на Сашко от Перник, търсило е и оцелели след земетресението в Турция Видео: bTV

Три дни четириногото е било по следите на Сашко от Перник, търсило е и оцелели след земетресението в Турция

Един от най-успешните ни планински спасители е немската овчарка Макс. Кучето е част от екипа, изпратен от България, в търсене на оцелели след опустошителното земетресение в Турция. Три дни Макс е бил и по следите на Сашко от Перник.

Оперативно куче, клас C. Макс е обучен да намира хора в беда с острия си нюх. Затова и попада в Турция веднага след земетресението.

Когато разбрахме, че от едно място са извадени пет човека живи и от едно друго място пак имаше една жена извадена жива, адреналинът се много покачва“, заяви пред камерата на bTV планинският спасител и водач на Макс Георги Балабанов.

Благодарение на Макс и останалите кучета от екипа са спасени поне шестима души. За да е най-добрият, Макс се обучава ежедневно. Началото било трудно, казва водачът му.

Моето куче е малко по-твърдо и имахме известни затруднения“, заяви Георги Балабанов.

Постепенно обаче става отличник в намирането на хора в беда. Заради острия си нюх, Макс е участвал и в издирването на Сашко от Перник.

Там три дни бяхме с него. Билото над Перник до Перник сме слизали 3-4 пъти и от билото чак в Радомир сме слизали“, добави водачът на Макс.

Макс е единственото куче-спасител от отряда в Самоков и пръв помощник при инциденти в планината.

За зимния сезон имаме до момента 343 случая. На ски писти основно и извън ски писти имаме 3-4 случая“, обясни началникът на отряда по планинско спасяване в Самоков Йордан Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Дора
    Браво,Макс!!!!Душичка бабина!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари