Започват екоакции в Русе

0

От 18 март / Понеделник / в Русе за трета поредна година стартира поредица  от доброволчески екоинициативи “Бъди активен – спаси живот” във връзка с отбелязване на Деня на Земята – 22 април.

Акциите са организирани от СНЦ „Дунавско сияние“, с председател Емил Георгиев  и СНЦ „Учителска подкрепа“ с председател Галя Шопова.  Наши партньори тази година са Регионалното Управление на Образованието – гр.Русе,  Арт Ателие “Пифчо” и фирмите за управление на отпадъци – “Никтранс” ЕООД и “Бон Фер” ЕООД.

В рамките на един месец ще се проведат екоинициативи в три направления:

1.  Събиране на вторични суровини/хартия/

С организиране на  тази акция, ние, желаем да насърчим децата към по-отговорно отношение към природата и  опазването на околната среда, чрез разделно събиране и рециклиране на отпадъци.

Провеждане: Всяко училище само организира начина на събиране на вторичните суровини и тяхното съхранение до извозването им.

Извозването на събраните вторични суровини става по график, изготвен от инициаторите и съгласуван с директора на съответното училище. Транспортните разходи са за сметка на СНЦ “Дунавско сияние” и СНЦ “Учителска подкрепа”.

Продължителност : от 18 март до 18 април.

2. Засаждане на дървета на подходящо място в училищния двор

След предаването на хартията в Пунктовете за вторични суровини, получените средства ще бъдат използвани за закупуване на дръвчета и храсти, които ще засадим, заедно с учениците от  тези училища, които  са заявили желание за озеленяване на техните дворове.

Продължителност: от 20 април до 22 април.

Новост за тази година е:

3. Организиране на безплатен Арт курс по приложни изкуства в Работилничка “Пифчо” 

Мотото на Световния Ден на Земята за 2019 г. е :ДА ЗАЩИТИМ НАШИТЕ ВИДОВЕ, затова заедно с партньорите ни от Арт Магазин “Пифчо”, решихме да организираме художествена работилничка, в която участниците  собственоръчно да изработят специални “Тихи книжки”, от страниците на които, ще ни наблюдават...тигри, лъвове, жирафи, мечета, слонове и много други  изчезващи животински  видове.

Мястото на провеждане на Арт курса е на адрес: ул. “Константин Величков” №11 /Арт Магазин “Пифчо”/, а датите са: 23 март; 30 март; 6 април и 13 април.

Желаещите да се включат в безплатния курс, е необходимо да потвърдят своето участие на тел.: 0886844565 /Мария Терзииванова/ или на адрес: ул. “Константин Величков” №11. Завършилите курса ще получат Майсторско свидетелство по приложно изкуство.

*Равносметка от екоинициативата “Бъди активен – спаси живот”, през 2018 г. : Предадоха се близо  4  тона хартия и се засадиха  дръвчета и храсти в дворовете на 10 русенски училища. Със съдействието на РИОСВ – Русе се проведоха над 20 еколектории, свързани с опазването на околната среда.

Желаещите  да се включат в  инициативите ни през 2019 г., могат да  потвърдят своето участие  на тел:

0884286411 - Марияна Георгиева и

0886844565 – Мария Терзииванова /за Арт курса в Работилничка “Пифчо”/

За контакти: Емил Георгиев – председател на СНЦ “Дунавско сияние” – GSM: 0882173710

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари