Започва ремонт на пътя Русе - Разград

1
Голяма част от компрометираната настилка ще бъде подменена чрез машинно фрезоване и след това асфалтирана
Голяма част от компрометираната настилка ще бъде подменена чрез машинно фрезоване и след това асфалтирана Видео: Русе Медиа

Сериозен частичен ремонт на пътя Русе-Разград започва през предстоящата седмица, за който Агенция „Пътна инфраструктура“ е осигурила около 300 000 лв.

Голяма част от компрометираната настилка ще бъде подменена чрез машинно фрезоване и след това асфалтирана, обясни директорът на Областно пътно управление-Русе Стамен Савов пред Русе Медиа.

„Стартираме незабавно, защото състоянието на участъците не е никак добро. До ДЗС пътят е добър, имаме проблеми там, където са правени разширенията за допълнителната лента за изпреварване. Имаме и доста произшествия със спукани гуми. Ремонтът ще е машинно, а не само да отидем да закърпим някоя дупка. Този път вече е за полагане на нова маркировка и най-вероятно след асфалтирането ще пуснем задание, за да се маркира наново пътят“, каза Савов.

Продължава и ремонтът на пътя Русе-Бяла, където се използват най-новите технологии при извършване на цялостната подмяна на настилката. „При полагането на последният износоустойчив пласт от асфалт се включва не обикновен битум, а специален полимер модифициран битум, който е с много по-добри показатели от обикновения. Ако сте забелязали в момента, когато се прави ремонтът и се полага и последният пласт, нямаме възможност да затваряме изцяло движението на пътя, защото е много натоварен. Затова се прави платно по платно, след което почти веднага движението се пуска по новоположения асфалт. Този битум създава един визуален ефект на коловози там, където не е престоял и минават веднага автомобилите. Даже имахме такъв сигнал за участъка между Обретеник и Волово, ходихме с измервателни уреди, няма милиметър отклонение на настилката, просто е визуален ефект“, обясни Стамен Савов.

Ремонтни дейности се извършват и на Мойсевия баир в участък, който не е бил ремонтиран преди две години. Тъй като са останали средства, от АПИ са започнали работа по отводняването на участъка. „Това беше много важно, защото обикновено това е участък, в който при лоши атмосферни условия стават задръствания предимно от закъсали тирове. Целта на тези облицовани окопи, които правим, е да се избегнат такива ситуации за в бъдеще и пътят да бъде в доста по-добро състояние в лоши атмосферни условия“, каза още директорът на ОПУ-Русе.

Общо над 162 км републикански пътища в област Русе ще бъдат ремонтирани през 2021 г. Със средства на АПИ се обновяват 115,6 км, а с финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – 46,7 км от пътя Русе – Кубрат. На финален етап е и ремонтът със средства от АПИ на 43 км републикански пътища, по които строителните работи започнаха през м.г. Така общата дължина на пътищата, които ще бъдат обновени за две години на територията на Русенска област, е над 200 км или почти половината от всички републикански пътища в областта.

Ето и списък на ремонтите:

  • -до края на април ще бъдат изцяло обновени 23,5 км от първокласния път Русе- Велико Търново в участъците от Русе до разклона за с. Пиргово и от с. Тръстеник до Борово.
  • -завършват довършителните дейности и на 19,2 км от пътя Русе – Иваново, използван за обход на първокласния път Русе-Велико Търново, по който преминава транзитният трафик от Дунав мост към Турция и Гърция.
  • -до септември т.г. предстои да приключи стартиралият през 2020 г. ремонт на 4 км от пътя Кривина-Вардим. В участъка се обновяват и две мостови съоръжения над р. Янтра и р. Студена.
  • -до края на септември се предвижда да завършат строителните дейности на 3,8 км от пътя Новград-Джулюница, с което изцяло ще бъде обновен третокласният път на територията на област Русе. Двете трасета свързват дунавските райони в областите Русе, Велико Търново и Плевен=

През 2021 г. ще бъдат ремонтирани третокласни трасета, осигуряващи връзка на общините Сливо поле и Ветово със съседни общини в областите Разград и Търговище.

  • -в края на февруари т.г.с подготвителни работи започна ремонтът на 8 км от пътя Борисово – Малко Враново, който е пряка връзка между общините Сливо поле и Кубрат. Предвижда се дейностите да приключат до края на годината, с което ще бъде изцяло ремонтирано третокласното трасе в Русенска област.
  • -предстои да се ремонтират и 20 км от пътя след Две Могили до разклона за гр. Опака, който свързва населените места в община Сливо поле със съседните общини Попово и Търговище.
  • -до края на 2021 г. ще бъдат обновени и 5,6 км от пътя от границата с Разград до Сеново, където в момента се извършват подготвителни дейности. Третокласният път свързва населените места в общините Ветово и Кубрат.
  • -през 2021 г. предстои да започне ремонтът и на 31,5 км на третокласния път Русе – Цар Калоян в частта му Писанец – Ветово – Глоджево.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари