Започва Петровият пост - тази година ще е само един ден

0
Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост кога е било Възкресение Христово
Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост кога е било Възкресение Христово Снимка: БГНЕС / Архив

От днес започва Петровият пост. Той се нарича още „Апостолски“, а навремето – „Пост за Петдесетница“ по примера на апостолите, които след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят

Постът, който започва в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, припомня страданията на първите християни и различните християнски служения. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема благодатните дарове и с Божия помощ да отстоява на изкушенията. Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е установила да се отдаваме на пост, уточнява Uniconbg .

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост кога е било Възкресение Христово. Започва винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на Всички светии и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли. Тази година постът ще е само един ден, тъй като Петровден е утре – вторник.

Освен това днес се отбелязва и Видовден по стар стил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари