Започва ново преброяване на домашните прасета в Русенско

0
В Русенска област досега няма регистриран случай на африканска чума
В Русенска област досега няма регистриран случай на африканска чума

От следващата седмица започва ново преброяване на домашните прасета в Русенско, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на състоялото се днес в Русе заседание на междуведомствената епизоотична комисия, пише Монитор.

През август вече трябва да е ясно колко свине се отглеждат в стопанствата тип „заден двор“. Заради опасността от поява и разпространение на болестта африканска чума по свинете такова преброяване бе извършено и през миналата година. Тогава в 509 стопанства са били отглеждани 919 прасета, като 226 са били в община Бяла, а 250 - в община Ценово.

В Русенска област досега няма регистриран случай на опасната болест, въпреки че граничи с румънския окръг Гюргево, където още през септември м.г. се появи първото огнище. Вземат се проби и от дивите прасета, които са убити при пътно-транспортни произшествия. Очакват се резултатите от две такива проби.

Специалистите апелират стопаните да регистрират прасетата си и да спазват всички препоръчани от ветеринарните власти мерки – да не дават на свинете остатъци от домашната кухня, да не ги хранят с пресни треви и зърно, остатъците след клането да се загробват, да не се разменя оборудване за приготвяне на фураж и други. Задължително трябва да поддържат връзка с ветеринарен лекар и да го уведомяват, ако са забелязали тревожни признаци.

В Русенска област е съсредоточено една трета от промишленото свиневъдство у нас. Тук се намират три големи свинекомплекса, в които се отглеждат около 85 000 животни.

До момента в България са установени две огнища на африканска чума при домашни свине. Второто бе потвърдено преди дни.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари