Започнаха проверки какво има в сиренето

0
Солени санкции, ако опаковката на сиренето не отговаря на съдържанието му
Солени санкции, ако опаковката на сиренето не отговаря на съдържанието му Видео: Нова телевизия

Солени санкции, ако опаковката на сиренето не отговаря на съдържанието му.

Това подготвя Комисията за защита на потребителите (КЗП), информира Нова телевизия.

След като изследване на потребителска организация наскоро установи, че при над 60% от сирената на българския пазар има разминавания, КЗП започна своя проверка. Ако резултатите се потвърдят - ще има наказани.

Неочакваната проверка изненада неприятно търговците. За да са сигурни, експертите избират в лабораторията да се тестват пет марки сирене – подборът не е случаен. В тях улавят нередности и тестовете на „Активни потребители”. Ако резултатите се потвърдят, КЗП се закани да забрани тези подвеждащи практики и да има наказани.

И сега правилата не позволяват сирене с растителни мазнини да стои на друг щанд, освен този за имитиращите продукти. В акредитираната лаборатория се тестват по 2000 проби от храни всяка година. Там ще бъдат проверени и днешните продукти. Резултатите ще бъдат готови до две седмици.

Тестовете трябва да установят какво е количеството мазнини и белтъчини в продуктите, какво е водното им съдържание и дали в тях не са влагани растителни мазнини.

Някои производители хитруват, като намаляват процеса на зреене, за да произвеждат повече и по-бързо продуктите си. Когато пък сиренето е с по-голямо съдържание на вода, от 100 литра мляко производителят може да направи 20 килограма сирене, а по правило - най-доброто съотношение е от 100 литра мляко да станат 14 килограма сирене.

Припомняме, че от изследването на „Активни потребители” стана ясно, че от 36 тествани марки сирене, едва при 8 не бяха открити никакви разминавания. Най-често срещаният проблем - при 26 от 36 проби – недостатъчна зрялост на продуктите. В 19 от случаите пък има завишени количества вода. В 6 от 36 случая пък лаборантите са се натъкнали на немлечни мазнини в сиренето.   

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари