Започна Великденският контрол на храните в Русе

0
Започна Великденският контрол на храните в Русе
Снимка: Топ Новини

Във връзка с Великденските празници се проверяват по традиция яйцата, боите за яйца, агнешкото месо, козунаците, пише "Топ Новини". От извършените проверки до момента не са констатирали нарушения в региона, но контролът продължава, заяви д-р Хвърчилков.

Началникът на отдел „Контрол на храните“ д-р Георги Дяков и негови колеги извършиха проверка с журналисти на тези продукти в един от русенските супермаркети.

Там единствено козунаците бяха от България, агнешкото месо бе от Нова Зеландия, а яйцата от Полша. Проверяваше се срокът на годност и условията за съхранение на продуктите. След това бяха инспектирани и документите на съответните партиди на месо, яйца, козунаци.

Само за последната седмица при 46 подобни тематични проверки, са издадени 6 предписания и са съставени 3 акта.

Д-р Дяков отчете, че за 2013 неговият отдел е извършил общо 10 201 проверки. На базата на тях са издадени 269 предписания и са съставени 42 акта за установени административни нарушения. Има и 8 заповеди за временно спиране експлоатацията на обекти. За първото тримесечие на 2014 г. има 2 308 проверки, издадени са 43 предписания, съставени са 8 акта. Насочените за унищожаване храни са 724 кг и 51 кг месо.

Усилията ни няма да са толкова успешни, ако във всичко това не се включи и гражданското общество“, отбеляза д-р Хвърчилков, като добави, че в тази връзка са разработени и специални практически ръководства на потребителя, които да помагат на хората при избор на продукти за своята трапеза.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари