Започна реставрация на бившия хотел „Тетевен“ в Русе

5

Сградата до Доходното здание е частна собственост

Започна реставрация на външната фасадна част на някогашния хотелТетевен“ до Доходното здание. Сградата е частна собственост, а средствата за дейностите са осигурени по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г. от Министерството на културата. Сумата за консервационно-реставрационни работи е близо 108 000 лв.

Предстои специалисти да почистят облицовъчния камък и скулптурните групи, като същевременно те се импрегнират и консервират. Дървените дограми също се запазват и няма да бъдат подменяни с нови. Старата наслоена боя се премахва и ще се боядисат отново, съобщи Русе Медиа. Вчера скелето е било изградено на по-голяма височина и това вече дава възможност да се огледа и прецени състоянието и на покривната конструкция. Засега не се предвиждат ремонтни дейности във вътрешността на сградата, в която целия втори етаж е изоставен и необитаем.

Сградата е паметник от местно значение. Както е известно, тя е била построена през 1897 г. от италианския архитект Нино Росети за френския фабрикант Андрея Тюрийо. През 1902 г. той я продава на Братан Ревенски, който е родом от Тетевен. Именно връзката му с родното му място е най-вероятната причина за наименованието, което получава през следващите години красивата сграда. На приземния етаж той прави сладкарница „Тетевен“. Тя просъществува дълго – до началото на 90-те години на 20 век. На горните етажи се намирал гранд хотелТетевен“, а на приземния етаж се прави прочутата сладкарница „Тетевен“ в типично виенски стил. Тя става най- известната сладкарница в града и работи почти 80 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари