Започна конференцията за Либия в Берлин

0

Лидери на над 10 държави са в Берлин за мирна конференция за Либия.

Срещата идва около седмица след форума в Москва по инциатива на Русия и Турция за намиране на мирно решение на конфликта, където до подписване на споразумение за примирие не се стигна, информира БНР.

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел разговаря с египетския външен министър Самех Шукри преди началото на конференцията. В Туитър Борел написа, че акцент в разговорите са били спешната необходимост от спирането на огъня в страната и начините за възобновяване на политическия диалог.

Разговори се очакват и между руския президент Владимир Путин и турския му колега Режеп Ердоган.  По-рано Ердоган окачестви срещата като важна стъпка за запазване на примирието в Либия, а в неделната си проповед папа Франциск пожела успех на конференцията:

Искрено се надявам тази важна среща на върха да постави началото на прекратяването на насилието и на решение, което да доведе до мир и до толкова желаната стабилност в страната“.

Информиран източник пък съобщи, че страните участнички в мирната конференция  ще се включат в механизъм за следене на прекратяването на огъня в Либия, а от ООН поясниха, че проектът за комюнике на форума включва шест пункта, сред които прекратяване на бойните действия, спазване на оръжейно ембарго и реформа в сигурността.

Пред ДПА обаче премиерът на либийското правителство на национаното съгласие Файез Сарадж обаче  изрази съмнение, че командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар е сериозно настроен за мирно решаване на конфликта. Според него - цитирам - всички знаят, че Хафтар се стреми към властта на всяка цена.

За участие във форума са поканени също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

Часове преди срещата в Берлин от държавния департамент на САЩ обявиха, че конфликтът в Либия става все повече като този в Сирия, а премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файес Сарадж поиска разполагане на международни сили за защита в Либия, в случай че либийският командир Хафтар възобнови военните действия.  По-рано пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе призова командирът на либийската национална армия да вдигне блокадата на основните пристанища в Източна Либия след като по рано войските на Хафтар спряха износа на петрол, на който разчита цялата страна.

"Точно затова има берлинска конференция, за да кажем на господин Хафтар и на всички останали, че наистина има много държави, които подкрепят войната от едната и от другата страна, но международната общност, надявам се, е стигнала до заключението, че разпалването на конфликта носи голям риск".

Днешните разговори в Германия са своеобразно продължение на проведения тази седмица опит на Русия и Турция да посредничат за слагане на край на конфликта по мирен  път. До подписване на споразумение в Москва не се стигна, тъй като Хафтар си тръгна с мотива, че проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари