Заплатата на Кирил Панайотов удари 1,5 милиона лева за година

15
Високият доход е формиран на база най-вече от приходите на „Медика Кор" от Здравната каса
Високият доход е формиран на база най-вече от приходите на „Медика Кор" от Здравната каса

Заплатата на директор в българска болница стигна 1 515 032 лв. за година

Това става ясно от публикуваните декларации за 2020 г. в Комисията за противодействие на корупцията и отнемаме на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Високите доходи са формирани на база най-вече от приходите на лечебните заведения от здравната каса, които съставляват основната им издръжка. Със сигурност това е законно, дали е морално, оставаме да решат читателите.

Официално оповестената цифра от 1,5 милиона лева годишна заплата е на шефа на частната кардиологична болница СБАЛК „Медика Кор" в Русе - Кирил Панайотов, съобщи Clinica.bg.

Макар и два пъти по-малък, друг негов колега с впечатляващ доход се оказва директора на онкологичната болница в София - „Сердика". Нейният шеф - д-р Методи Янков, се е разписвал срещу 60 хил. лв. всеки месец или общо срещу 725 хил. за годината. На 388 хил. лв. пък възлиза годишния доход на директор на друга частна болница в Русе – Ивелин Йоцов, който оглавява „Медика", аналогичен е доходът на шефа на "Вита" в София - Тихомир Савчев, неговата заплата за годината е 375 хил.

И други частни болници

Не всички приходи на директори на частни болници са толкова главозамайващи. Директорът на „Сърце и Мозък" в Плевен - Пепа Диновска, е получила 80 312 лв. за 2020 г., а нейният колега Валентин Христов, който ръководи СБАЛК-Плевен се е разписал срещу 126 хил. лв. Директорът на „Св. Марина" в Плевен е взел 144 323 лв., а този на МБАЛ „Доверие" в София - Димитър Гугутков – 132 580 лв. Управителят на „Софиямед" Йордан Пелев е с доход от 129 950 лв. Още по-ниски са доходите на директорите на частните клиники „Дева Мария" в Бургас – 52 754 лв., „Централ Онко Хоспитъл" в Пловдив – 50 554 лв.,

Държавни болници

Въпреки допълнителното финансиране за КОВИД и факта, че държавните болници изнесоха пандемията на плещите си, доходите на техните ръководители са далече не само от 1 млн. лв. за година, но и от половин. Така например проф. Асен Балтов, който оглавяваше Пирогов, е получил 91 873 лв., а ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА – 107 339 лв. Срещу 80 485 лв. се е разписал Антон Петков, който ръководеше „Св. Ив. Рилски", а проф. Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина" срещу 135 хил. лв. Малко по-висока от неговата е била заплатата на проф. Силва Андонова, директор на УМБАЛ „Св. Марина" във Варна – 141 хил. лв. А доходът на проф. Карен Джамбазов, който оглавява най-голямата болница в страната – „Св. Георги" в Пловдив е бил 74 666 лв.

Областни болници

При тях заплатите са още по-скромни, но не и работата и отговорността, тъй като те също изнесоха тежестта на пандемията за своите региони. Доходът от заплата за годината на директора на МБАЛ - Благоевград например - Огнян Митев, е бил 75 883 лв., на д-р Бойко Миразчийски в УМБАЛ - Бургас – 76033 лв., а на Стефан Филев – шеф на МОБАЛ В. Търново – 56729 лв. Директорът на болницата в Кюстендил Александър Величков пък е получил 61341 лв. и т.н.

Въпросите

Доходите на мениджърите на лечебни заведения се публикуват от КПКОНПИ за втора година и отново показват огромна диспропорция не само помежду си, но и в сравнение със заплатите на някои редови лекари или сестри. Това повдига множество въпроси, като този доколко справедливо е формирането на заплащането в момента, както и на приходите от здравна каса. Въпросите могат да стигнат и по-далече – например, да ни накарат да се запитаме наистина ли са малко парите в здравната система, ако един директор на болница може да взема 1.5 млн. лв. на година от заплата. Както и други –за какво всъщност плащаме здравни вноски – за качество на лечение или за да осигурим големи доходи на шепа хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари