Западна Европа посреща Великден в условия на пандемия

0
Германия преживява "криза на доверието"
Германия преживява "криза на доверието" Снимка: БНТ / архив

Германия преживява "криза на доверието"

За втора година утре папа Франциск ще произнесе великденското си послание "Към града и света" на празния площад „Свети Петър" в Рим. Заради пандемията папата отслужи снощи литургия за Разпети петък пред по-малко от обичайното богомолци.

Германия преживява "криза на доверието", заяви днес президентът Франк-Валтер Щайнмайер и призова хората да се "сплотят", след като за втора поредна година посрещат Великден в условията на ограничения заради пандемията от коронавирус и недоволство от подхода на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Щайнмайер призна, че е "имало грешки" във връзка с тестването, дигиталните решения и ваксинацията. "Доверието при демокрацията почива на доста крехко разбирателство между гражданите и държавата: държавата върши своя дял, гражданите - техния", заяви той в обръщение, чийто пълен текст ще бъде излъчен по-късно днес. "Знам, че вие, гражданите, вършите своя дял при тази историческа криза. Вие сте направили много и сте се лишили от много", заяви президентът. "Вашето очакване към управляващите е те да се стегнат", каза Щайнмайер. По думите му Германия е преминала от задоволство заради малкия брой заразявания в началния етап на пандемията до прекомерен песимизъм в момента. Той призова германците да бъдат единни и да оставят настрана "постоянното негодувание от другите или от хората на високи позиции".

"Истината е, че не сме световни шампиони, но не сме се и провалили", каза Щайнмайер. Германия, както и Европейският съюз като цяло, изостават зад САЩ и Великобритания във ваксинацията на фона на по-бавни доставки на ваксини. В Германия през септември предстоят избори, на които Ангела Меркел няма да се бори за нов мандат.

В Италия за втора поредна година уикендът на Възкресение Христово се отбелязва при строги ограничения заради коронавируса, предаде АНСА. От днес до края на 5 април цялата страна е обявена за червена зона, като при това се ограничават придвижванията между областите, между провинциите и общините, излизанията, посещенията на чужди къщи. Освобождаване от ограниченията има само при неотложна нужда. Ресторанти и други заведения не работят. Големите и средните по размер магазини са затворени, търговските центрове също. Остават отворени аптеки, дрогерии, магазини за вестници и цигари. На много места на 3 и на 5 април супермаркетите ще останат също отворени. Хората могат да излизат на разходка и за индивидуален спорт, но само край дома. В много области е забранено да се ходи на вилите. Ограниченията за посещения на чужди домове на Великден предвиждат възможност за гостуване в чужд дом на до двама възрастни, придружавани от деца до 14 години, като това става само по веднъж дневно.

На някои места през дългия уикенд на Великден плажовете остават затворени. На други, където те са отворени, хората имат право да се къпят в морето, но не и да се пекат на слънце.

Червената зона в цяла Италия пада след изтичането на вечерния час в нощта на 5 срещу 6 април. От вторник, 6 април, до края на месеца страната ще бъде разделена на червени и оранжеви зони. Червени зони остават областите Ломбардия, Тоскана, Емилия Романя, Калабрия, Фриули Венеция Джулия, Пиемонте, Вале Д'Аоста и Кампания.

Червените зони предвиждат най-строги ограничения, като ресторанти, заведения за хранене, голяма част от магазините остават затворени, а ограниченията за придвижване между общините са затегнати. При оранжевите зони има по-облекчени рестрикции, които касаят учениците, ресторантите и други заведения и магазините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари