Заместник областният управител Синан Хебибов посети Дунав мост

0
Уж имало готовност да се отварят повече ленти на Дунав мост, за да няма опашки, но реално тировете си стоят с дни
Уж имало готовност да се отварят повече ленти на Дунав мост, за да няма опашки, но реално тировете си стоят с дни Снимка: Областна администрация

Тази сутрин заместник областният управител Синан Хебибов посети гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“, където се запозна на място със създадената организация за преминаване на границата и мерките за ограничаване разпространението на COVID-19

Там той разговаря с чакащите да влязат на българска територия, както и с напускащите страна. Повечето от пътуващите споделиха удовлетвореността си, че ограниченията за пътуване от България към Румъния и обратно са отпаднали. Придвижването между двете страни е напълно свободно и вече не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза с коронавирусна инфекция. Не важи и предходното ограничение, според което българин можеше да влезе в Румъния без такъв документ, но на връщане, за да не бъде поставен под карантина в България, трябваше да покаже отрицателен PCR-тест.

„Облекчаването на мерките би трябвало да помогне за развитието на туризма и да подобри икономическото благосъстояние както тук, така и в северната ни съседка. Трябва усилено да работим за привличането на повече туристи от държави с ниско ниво на заболеваемост от COVID-19. Възможностите за туризъм, които предоставя България са много, но за съжаление не всички от тях са добре познати в чужбина. Освен на активна реклама трябва да наблегнем и на възможно най-добрите условия, които можем да предоставим на желаещите да почиват тук.“, заяви заместник областният управител Синан Хебибов.

Сред основните притеснения на пътуващите остават забавянията по границата, но от Гранична полиция и Митницата бяха категорични, че се прави всичко възможно за намаляване на опашките от леки и тежкотоварни автомобили по границата. Както от българска, така и от румънска страна в най-натоварените периоди има готовност за увеличаване капацитета на пропускливост чрез отварянето на повече ленти за преминаване.

За последните 24 часа през граничния пункт в страната са влезли 827 леки автомобила, 1640 тежкотоварни моторни превозни средства и 28 автобуса, а излезли са 944 коли, 1793 камиона и 37 автобуса.

Малко след визитата на новоназначения заместник областен управител обаче спря токът от румънската страна на моста. Причината е наводнена шахта за електрически кабели, която е прекъснала електрозахранването на граничния пункт. Така за около 40 минути трафикът бе напълно блокиран. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари