Закриха процедурата за финансова корекция на проекта, част от който е пътят Русе - Свиленград

2
ЕК поиска от България да върне 11 млн лева за неспазване на срока
ЕК поиска от България да върне 11 млн лева за неспазване на срока

Процедурата по отношение искането на Европейската комисия за възстановяване на 11 млн. лв. за забавянето на изпълнението на проекта „Обход на гр. Габрово“ се закрива, съобщиха от регионалното министерство.

Българските органи са информирани за това с писмо №(2020)4183741 от генералния директор на Генерална Дирекция „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия, в което е отчетено, че проектът е завършен и е в експлоатация.

Общо 1 730 208 лв. са за инвестиране в укрепване на откоси в участък по трасето на обходния път, проявили се вследствие на проливни дъждове и преовлажняване на терена през юни 2020 г., информира министър Петя Аврамова.

Мерките на Агенция „Пътна инфраструктура“ по укрепване на участъци от пътя с цел дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето с дължина малко над 20 км продължават. През юни тази година Агенция "Пътна инфраструктура" е възложила изготвяне на технологичен проект за ремонтни дейности. Към момента в документацията се предвижда укрепване на десет участъка по директното трасе. Предстои окончателното изработване на технологичния проект.

Обходният път на град Габрово, както и проходът „Шипка“ на територията на Областно пътно управление Габрово, се обслужват от опорен пункт „Етъра“. През целия зимен сезон пътноподдържащата фирма има ангажимент по договор за обезпечаване със специализирана техника и доставки на необходимото количество материали за обработка на настилката и осигуряване на пътуването на шофьорите при зимни условия,отбелязва министър Аврамова.

Обходният път на град Габрово е част от транспортното направление Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Проектът за обход на Габрово, част от който е и тунелът под връх Шипка, се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез оперативната програма „Транспорт 2007-2013 г.". Строителството беше забавено от обжалвания от различни екологични организации. След това то беше разделено на фази, за да може да продължи изграждането му със средства от настоящия програмен период.

Крайният срок за завършването на обекта беше края на 2018 г. и не беше спазен. Заради това Европейската комисия поиска от България да върне 11 млн. лева. В строителството на обхода на Габрово бяха вложени почти 93 млн. лева.

И за тунела под връх Шипка, който ще завърши целия проект, ще се търсят европейско финансиране от новия програмен период 2021-2027 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари