Задава се тотална промяна при автомобилите

1
Една малка стартъп-компания от Силициевата долина успя да изпревари всички гиганти в бранша, като "БМВ", "Даймлер", "Фолксваген" и останали
Една малка стартъп-компания от Силициевата долина успя да изпревари всички гиганти в бранша, като "БМВ", "Даймлер", "Фолксваген" и останали Снимка: Дойче Веле

В САЩ един германски инженер е разработил сигурна работна система за автомобила на бъдещето

 С нея той изпреварва с години "Фолксваген", "Даймлер", "БМВ", пише Дойче Веле.

Автомобилната индустрия е в подем. Всички големи компании се опитват да подражават на пазарния хит в момента - американската компания "Тесла" - и да осъществят прехода към производство, базирано върху софтуерните технологии. За тази цел те инвестират милиарди и постоянно разширяват развойните си отдели, давайки работа на десетки хиляди инженери.

Така например дъщерната компания на "Фолксваген" Cariad е на път да се превърне във втората по големина софтуерна компания след SAP, увери шефът на концерна Херберт Дис. бъдеще софтуерът ще бъде от решаващо значение за автомобила", потвърждава и главният изпълнителен директор на "Ауди" Маркус Дюсман. А ръководителят на техническия надзор в "Даймлер" Саджад Кан сравнява софтуера в автомобила с кръвоносната система в човешкото тяло.

Всички производители се стремят към създаването на достатъчно надеждна и сигурна операционна система за управление на всички електронни приложения и програми.

Първата система, вграждана серийно по цял свят?

И точно тук една малка стартъп-компания от Силициевата долина успя да изпревари всички гиганти в бранша, като "БМВ", "Даймлер", "Фолксваген" и останалите. Фирмата се нарича Apex AI и е основана преди 3 години от германския инженер Ян Бекер.

Нейната мобилна операционна система Apex OS спечели на технологичния панаир CES награда в категорията за автомобилен интелект и транспорт. Наскоро продуктът беше сертифициран от германската техническа служба TÜV Nord, което означава, че той отговаря на най-високите изисквания за сигурност и надеждност.

Тази операционна система може да стане първата, вграждана серийно в автономните автомобили - в целия свят и без никакви ограничения. Просто Apex OS изпълнява международния стандарт ISO 26262 ASIL D, което означава по-малко от 10 показани дефекта на 10 милиарда работни часа на системата.

"Нашата система стъпва върху тъй наречения Open Source-софтуер, използван в роботиката", казва Бекер. Неговият екип е разработил продукта само за три години. Интересното при него е това, че всеки отделен автомобилен производител може да използва Apex OS за собствените си приложения и програми. Тази операционна система е неутрална, или както се нарича в бранша "бял етикет". За Бекер и неговия екип това разкрива огромен пазарен потенциал.

Малки дялове в компанията вече притежават такива величини в бранша като "Волво", "Ленд Роувър", "Ягуар", а световният концерн "Тойота" от инвеститор в малката начинаеща компания междувременно е станал неин партньор и клиент.

Ян Бекер е сред пионерите в сферата на автономното шофиране. 50-годишният днес инженер е отрасъл в Германия и САЩ. В края на 1990-те години той защитава дикторантура в университета в Брауншвайг в рамките на проект на "Фолксваген" за автономно движещи се автомобили. Работил е за най-големия доставчик за автомобилната промишленост - фирмата "Бош", която през 2006 година го изпраща в Силициевата долина. Паралелно с дейността си там, вече от 10 години той преподава в елитния университет Станфорд.

Бързият успех на Apex AI

Ян Бекер основава Apex AI в Пало Алто, Калифорния, заедно с дългогодишния си приятел от студентските години - словенеца Деян Пангерчич. През 2018 компанията открива филиал в Мюнхен, а отскоро такъв има и в Берлин. Предстои да бъдат открити представителства и в Щутгарт, където са централите на "Даймлер" и "Порше", в Япония и в редица други азиатски страни.

"От около 50 сътрудници на фирмата в момента персоналът ни ще нарасне на няколкостотин души", казва Ян Бекер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари