Задължителната карантина: Вълна от възмущение заради правилата за изолация

4
Българи, които се връщат от Великобритания, смятат, че са дискриминирани
Българи, които се връщат от Великобритания, смятат, че са дискриминирани Снимка: ЕПА / БГНЕС

От 1 юни отпадна задължителната карантина при влизане у нас на българи и чужденци от страните в Европейския съюз. Същото се отнася и за Сърбия, и за Северна Македония.

Задължителната карантина обаче, остава в сила за пристигащите от  Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта. Българите, живеещи на Острова смятат това за дискриминация.

Според заповедта на Кирил Ананиев от 29 май, на задължителната карантина не подлежат:

  • Лица, пътуващи по хуманитарни причини
  • Представители на търговско-икономически дейности
  • Водачи на автобуси и товарни автомобили
  • Членове на екипажите на плавателни съдове 

Въпреки че идват от осемте европейски държави с много болни. За Николина Паякова, която живее от 5 години със семейството си във Великобритания, заповедта създава условия за дискриминация.

Снимка: btvnovinite.bg

Много сме възмутени от тази заповед, най-малкото защото мерките не са за всички. Ние пътуваме заедно 3 часа с един бизнесмен, например. Ако аз съм заразена или някой от самолета, то се предполага, че всички ще се заразим. Слизайки на летището, мен ме задължават на карантина“, посочи Николина, цитирана от bTV.

След 1 седмица тя ще лети от Лондон за София с двете си деца. Но тъй като не попадат в нито една от графите с лица, освободени от карантина, те ще трябва да я спазят 14 дни.

Аз ще ида с личния си автомобил до летището, тоест единственият вариант да се заразя е на летището, където ще бъде и същият този бизнесмен! Рискът, който мога аз да занеса, е същият и за него! Дори той е по опасен, защото тук има бизнес и има много контакти, отколкото аз, която стоя тук сама с децата си! Не виждам логиката, аз да съм под ключ с децата ми, а този бизнесмен да си ходи по задачи“, коментира жената.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари