Задължиха работодателите да дезинфекцират и осигурят предпазни средства на служителите

1
Работодателите трябва да правят и инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете
Работодателите трябва да правят и инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете

Работодателите трябва да правят и инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете

Със заповедта на здравния министър се задължават всички работодатели да осигурят редовно дезинфекциране и да не допускат до работните помещения лица със симптоми на респираторни заболявания.

Работодателите трябва да правят и инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, както и да осигуряват физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м., а при невъзможност – носене на защитна маска за лице.

Осигуряването на лични предпазни средства също е грижа на работодателите.

"Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма(надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работана смени", се казва още в заповедта.

Работодателите са длъжни още да утвърдят график за ползване на регламентирани почивки, където е приложимо. При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция

Собствениците на търговски обекти или предоставящите различни услуги се задължават да осигурят дистанция най-малко от 1,5 м между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито. Също така те трябва да осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта, както и да поставят на видно място информационни табели за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари