Забраниха бурките на плажа

0
Забранени са и религиозни символи на вероизповедания, които не са регистрирани у нас
Забранени са и религиозни символи на вероизповедания, които не са регистрирани у нас

Поредната българска община, в която са забранени бурките, е Бургас.

Общинският съвет в града прие решение, според което не могат да се носят дрехи, възпрепятстващи идентификацията на човека. Забраната ще важи без значение дали е частично или напълно покрито лицето. Забранени са и религиозни символи на вероизповедания, които не са регистрирани у нас.

Съветниците забраниха и да се носят такива символи, които в разрез с морала и традициите на религиозните общности в България в официалните институции.

Ограничението важи за обектите, свързани с предоставянето на административни, образователни и обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

В приетата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас се предвижда и налагането на парична глоба в размер от 1000 до 2500лв. в случай на използването на публични места на подобно облекло, което закрива напълно или частично лицето на човек.

Общинският съветник Ангел Божидаров заяви, че групата на НФСБ ще подкрепи докладната като превантивна мярка. Шерафет Мехмед от ДПС се обяви против предложението, тъй като в града и цялата област няма жени с бурки, допълва агенция "Фокус".

Общинският съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров посочи, че по темата се очаква да бъде взето общонационално решение във връзка с внесения от ПФ законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Според него, трябва да се изчака национално решение по въпроса.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари