Заболявания, които причиняват глад за сладко

0
Понякога желанието да ядете бонбони или парче торта възниква, когато просто искате да се отпуснете, а понякога подобни вкусови предпочитания показват наличието на заболявания
Понякога желанието да ядете бонбони или парче торта възниква, когато просто искате да се отпуснете, а понякога подобни вкусови предпочитания показват наличието на заболявания Снимка: Pixabay

Постоянно ли жадувате за сладкиши? Денят ви не може да започне, освен ако не сте изяли сладко руло и чаша кафе?

Понякога желанието да ядете бонбони или парче торта възниква, когато просто искате да се отпуснете, а понякога подобни вкусови предпочитания показват наличието на заболявания, пише Стефан Порязов  за Mila.bg

Какво да направите, ако искате сладко за закуска, обяд и вечеря

Закуската винаги трябва да бъде питателна, така че тялото да се изпълни с енергия. Най-добрият вариант е протеинова закуска с аминокиселини. В този случай ще бъде възможно да се задоволи чувството на глад и да се напълни тялото с енергия и няма да са необходими вредни закуски под формата на въглехидратни продукти. Ако освен това се опитвате да отслабнете с помощта на радикална диета, тогава тялото може просто да организира „стачка“ и „търсене“ на сладкиши.

По време на обяд нивото на енергия спада и често си мислим за факта, че би било хубаво да изпием чаша кафе с нещо вкусно. Но всъщност пиенето на кафе по обяд може да провокира безсъние през нощта и сладките определено няма да са от полза за организма. Ето защо е по-добре да замените кафето с билков чай и да откажете сладкишите.

Ако вместо захар добавите подсладител към кафето или чая, това няма да реши проблема, тъй като в този случай тялото ще получи по-малко глюкоза, а вие все пак ще бъдете привлечени от десерти.
Разходките на открито също са полезни по време на обяд, намалявайки нивата на стрес и помагайки за възстановяване на енергията. Не забравяйте, че по време на стрес тялото изразходва двойно повече енергия, затова се опитайте да не бъдете нервни, така че желанието ви за сладко да намалее.

Вечерта е идеалното време за възстановяване, но мнозина се прибират вкъщи от работа и хапват нещо сладичко, за да се опитат да се отпуснат малко. Резултатът е, че настроението се повишава, но стресът не отива никъде. Ако правите това всеки ден, приемът на захар ще се увеличи и здравето ви ще се влоши.

Вместо това отделете поне няколко минути за почивка, медитирайте, правете дихателни упражнения или просто седнете в мълчание. Ако дори след обилна вечеря искате нещо сладко, може би става въпрос за навик или недоволство от изминалия ден.

Болести, при които има желание за сладко

1. Остеохондроза
Когато артериите, които транспортират кръв към мозъка, се задръстят, той не получава глюкоза и съответно изпраща сигнали до тялото, че са му необходими бързи въглехидрати.

2. Проблеми със стомашно-чревния тракт
Висока киселинност, запек, дисбиоза и други особености пречат на усвояването на минерали и аминокиселини и следователно възниква желанието да се яде нещо сладко.

3. Болести на черния дроб
Ако човек е страдал от болестта на Боткин, той винаги ще иска нещо сладко. Когато далакът страда от възпаление, той "изисква" въглехидрати.

4. Захарен диабет
При диабет тип 1 човек винаги жадува за сладко, тъй като тялото не произвежда необходимото количество инсулин за усвояване на глюкозата.

5. Бирен алкохолизъм
За да усвои дори малка доза алкохол, тялото се нуждае от глюкоза и може да си я набавите, като ядете сладки храни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари