За втори път оскверниха паметника на загиналите българи в Охрид

0
Посолството ни в Скопие е изпратило протестна нота до МВнР на Северна Македония
Посолството ни в Скопие е изпратило протестна нота до МВнР на Северна Македония Снимка: БГНЕС

Посолството ни в Скопие е изпратило протестна нота до МВнР на Северна Македония

Министерството на външните работи с дълбоко съжаление отбелязва повторен акт на оскверняване на паметната плоча на 15-те български туристи, загинали при инцидента с кораба „Илинден“ през 2009 г. в Охрид, предаде БГНЕС.

Подобно отношение към паметта на невинните жертви на трагичен инцидент е неприемливо, се казва в позиция на външното ни министерство. От там добавят, че всеки акт на омраза срещу друга държава или нейните граждани противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества.

Очакваме от властите на Република Северна Македония да предприемат бързи действия за разкриване на извършителите и подвеждането им под отговорност, както и за възстановяване на паметната плоча в нейния автентичен вид. Посолството ни в Скопие е изпратило незабавно протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, с която се изразява позицията на страната ни, заявяват още от МВнР.

РЕЦИДИВ

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно на 28 ноември 2020 г., предаде БГНЕС.

При първото оскверняване вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира "Свети Наум". Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Българското МВнР изрази дълбокото си възмущение от кощунствения акт, а няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандащината. "Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че "този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари