За първи път от месеци по-ниски цени на хранителни продукти в Гърция

0
Въпреки тези позитивни развития, цените остават високи, тъй като от миналата година същите продукти вече са поскъпнали с 25-35 процента
Въпреки тези позитивни развития, цените остават високи, тъй като от миналата година същите продукти вече са поскъпнали с 25-35 процента

Въпреки тези позитивни развития, цените остават високи, тъй като от миналата година същите продукти вече са поскъпнали с 25-35 процента

Веригите супермаркети в Гърция започнаха за първи път от месеци да получават ценови листи с намаления, които варират от 5 до 18 процента, пише в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Въпреки тези позитивни развития, цените остават високи, тъй като от миналата година същите продукти вече са поскъпнали с 25-35 процента.

Отстъпките засягат продуктите и със собствена марка.

Продуктите, при които се очаква намаление на цените през следващия период, са слънчогледовото и царевичното олио - съответно 18 процента и 8 процента. Това е главно поради намаленията от страна на доставчиците на продукти със собствена марка, съобщи вестникът.

Изпратени са ценови листи с намаления и на вносни стоки като сирена, главно гауда и едам, както и на бели сирена от вносно краве мляко, като в двата случая намалението достига 15 процента. Също така са включени намаления на цените за вносно масло и свинско месо с нидерландски произход.

Според пазарните анализатори намаляването на цените на вносните млечни продукти е свързано главно с увеличеното производство на краве мляко в Централна Европа, което е довело и до натрупване на запаси.

Наличието на нови ценови листи с намаления на цените беше споменато в понеделник и от министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис по телевизия „Скай“, където каза, че миналата седмица, за първи път след началото на войната в Украйна, някои хранителни индустрии не само са отменили увеличенията, но са и направили намаления. Очаква се той да представи повече данни в сряда на пресконференция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари