За някои адвокати на Борисов и лъжите срещу протестите

2
Към опорките и лъжите има и някои екстравагантни интелектуални проблясъци
Към опорките и лъжите има и някои екстравагантни интелектуални проблясъци

Две от множеството публикации, които заклеймяват протестите

Покойният писател Христо Калчев беше казал: „Други държави си имат мафия, в България мафията си има държава”. Тази сентенция е цитирана и от чужди автори като Миша Глени в книгите им за България.

И през лето 2020-о в България дойде преломен момент, когато народ излезе на улицата и каза „Мафията – вън!”, „Мутри – вън!”, „Оставка!”. И протестиращите бяха подкрепени от президента на републиката, който повтори лозунгите им пред камерите на телевизиите.

Мафията по определение е форма на организираната престъпност, която включва в организацията си държавата – хора на високи нива или до самия връх в законодателна, съдебна и изпълнителна власт. Прониква повече или по-малко в трите власти. Практиката показва – неизменно участват и медиите. Те покриват или подкрепят действията на мафията с облак от лъжлива информация, коментари, анализи, разследвания. Някои вестници и телевизии у нас са просто образец за това, пише Иван Бакалов в e-vestnik.bg

С протестите изглежда сякаш България се събужда, иска да отстрани мафията и да я натика в затвора. Да, ама…

В последните два месеца основната грижа на една прослойка дежурни коментатори в медиите беше да не падне правителството и „да дадат отпор на вражеската пропаганда” срещу премиера Борисов. Т. нар. харалани обясняваха, че няма проблем и имаме късмет с Борисов, в момент, в който обществото избухна разгневено от вече неконтролираното му поведение, и от улики за корупция, изтекли в интернет (които големите медии замитат под килима).

Борисов си има фенове и защитници сред т. нар. интелигенция, така, както навремето имаше тодорживкова художествено-творческа интелигенция. Около Живков имаше писатели, клакьори, които неизменно го хвалят и цитират.

Борисов е труден за цитиране като в онова време – „Както казва др. Живков…” Да се опитаме да си представим нещо подобно – „Както каза др. Борисов – на прост човек кур се набива”…

Но въпреки всички възможни културни пречки за интелектуалци и полуинтелектуалци да подкрепят Борисов, някои от тях намират начин да го правят. И повтарят опорните точки на най-елементарните гербаджийски тролове.

Основните лъжи срещу протестите, някои от които гротескни, се свеждат до:

– Протестите са руски метеж, организиран от инсталирания от Решетников президент. Измислица, продължение на друга – че президентът не е избран с внушително мнозинство, а е „назначен” от Русия. Тази опорка отрича напълно причините за протеста и мотивите, които държат хората на улицата вече повече от месец.

– Протестите са платени и организирани от Васил Божков, олигархът в изгнание. Божков е пряко засегнат от главния прокурор и Борисов, но това не означава, че той е движеща сила на протестите, които искат оставките им. Няма богаташ, който може с пари да изкара това негодувание по площадите. Платените агитки си личат. Такива видяхме в подкрепа на избора на Гешев за главен прокурор – мутри от криминалния контингент и ромските махали. Сега не се виждат такива по площадите. Малки групи провокатори от футболни агитки се опитаха да се намесят, но не успяха. Също така, Божков е част от проблема – той призна тежко престъпление и обяви, че е дал 64 милиона подкупи на финансовия министър Горанов и хората на ГЕРБ с намесата на премиера Борисов, за да му прокарат изгодна за лотариите поправка в закона. Представи и някои доказателства и свидетелства. Никой не вярва, че неговите сигнали ще бъдат разследвани безпристрастно от този главен прокурор.

– Като падне Борисов ще дойде по-лошо правителство, в започналата криза. Дори плашат с конкретни предложения – „Ауууу, идва Слави Трифонов”, макар че нито той е дал заявка, че иска да става премиер, нито е възможно правителство без широка коалиция и компромисна фигура. Всъщност, по-лошо от сегашното правителство няма как да дойде. И след ремонта му то е неспособно да води страната и да потуши недоволството. Дори само въпросът „Ама кой ще дойде?” – след като Борисов подаде оставка – е форма на подкрепа за него, с която се опитват да обезкуражават всеки недоволен. Това работи в подкрепа на лицемерното искане на Борисов да се обединим – по неговия начин „Я елате пиленца при батко”.

– Служебно правителство на Радев ще продължи 7 месеца, ще ни извади от ЕС и НАТО, няма да може да се приеме бюджет и страната ще спре. Служебните правителства траят 3 месеца, бюджетът се изпълнява, дори да не е приет нов, по съответен законов ред, а излизане от ЕС и НАТО е такава невъзможна фантасмагория, че не си заслужава да се опровергава.

Тези лъжи са разнасяни из тв студии, статии,

фейсбук-коментари и т. н. На ниво като социологически анализ песента се пее на друг глас. Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ ни плаши – представяте ли си, казва – коалиция между БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“? Да, може да си я представим и хич не е страшно, в сравнение със сегашната коалиция. Димитрова (за която Борисов казва – „На нея най-много й вервам“) – е поредният крепител на Борисов, изкаран на боевата линия в тв студиите. Идеята е – сега си е най-добре, ако може да продължим пожарникарския райх с още едно десетилетие.

Видяхме вече всякакви коалиции – всичките насипни десни в коалиция с ГЕРБ, след това „Атака“, ВМРО, НФСБ в коалиция с ГЕРБ. А в първия му мандат на Борисов и Костов го крепеше, заедно с Волен Сидеров.

Мечтата на Борисов (за която е давал заявки) е да направи една коалиция с БСП, да им раздаде половината министри и пак той да дърпа конците в следващите 10 години („Е го, и Меркел така направи,требва да се обединим в кризата“). И в БСП мнозина вече са си стиснали с Борисов ръцете под масата, личи си по шестването им в телевизиите. Само тая тъпа Нинова нещо се дърпа, затова трябва да я махнат на конгрес…

Към опорките и лъжите има и някои екстравагантни интелектуални проблясъци

Писателката Милена Фучеджиева в коментар във Фейсбук, препечатан в пропагандния рупор на Борисов в. „24 часа”, прокарва нови лъжи – „желанието на някои хора да видят Борисов мъртъв” било плашещо. И напомняло времената около Народния съд… А Борисов съвсем не бил довел страната до национална катастрофа, а напротив…

Какъв Народен съд, като прокурорът е от …мафията? Ама не било мафия?

Пред такава защита на Борисов и съзаклятието му (да не използваме думата мафия), направо да онемееш.

Първо, никой не е погребвал в ковчег Борисов, както внушава авторката. Протестиращите символично погребаха „Диктатурата на Борисов”. Не желаят смъртта му. Искат го в затвора. И не с Народен съд, а с редовен, стига някой прокурор да му внесе обвинения в съда. Има за какво, но му пазят гърба, както се вижда вече 10 години.

И, разбира се, Фучеджиева повтаря опорката за сценариста Божков и как някои са си продали душата на дявола…

И каква е толкова драмата? Че протестиращите искат оставка и избори? Щом толкова го обичат Борисов разни анализатори, интелектуалци, „прости путки” и прочее народ от категорията „вие сте прости и аз съм прост“, да си гласуват за него пак. Какво се плашат от избори? Светът няма да свърши. Борисов, така или иначе, няма да е премиер во век и веков, нищо че уж нямал алтернатива.

Гробищата са пълни с незаменими хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари