За какво ще стигне коледната добавка на пенсионерите?

1
Преизчисление на пенсиите е критично нужно, казва омбудсманът Диана Ковачева
Преизчисление на пенсиите е критично нужно, казва омбудсманът Диана Ковачева

Преизчисление на пенсиите е критично нужно, казва омбудсманът Диана Ковачева

Започна изплащането на декемврийските пенсии, към тях и коледната добавка от 70 лева.

Сред чакащите за пенсия днес е Йорданка Боянова, показва bTV. С преизчислението от октомври не е получила увеличение. С празничния бонус планира подаръци и по-богата трапеза.

„За Коледа ще стигнат, ама за Нова година може би няма. Все пак е нещо. Защото, ако си дадеш от пенсията, после пък няма за другите неща. За разноските за храна през месеца“, обясни Йорданка.

Изчислява, че заради поскъпването на храните Бъдни вечер ще ѝ струва не по-малко от 50 лева.

„Баница, тиквеник, 9 ястия, които всеки трябва да ги има на трапезата. Плодове, бонбони“, допълни Йорданка.

На пазар за традиционни продукти за Бъдни вечер и Коледа - като брашно, боб, ориз, чушки, ядки и плодове, сметката излиза около 50 лева. Ако към тях се добавят и традиционните за Коледа месо и баница, например - сумата набъбва до над 80 лева.

Преизчисление на пенсиите е критично нужно, казва омбудсманът.

"Сега, на 1 януари, близо 300 хиляди пенсионери ще останат под линията на бедност, която е 507 лева. Тази добавка дали ще бъде достатъчна, зависи от размера на пенсията. При последната актуализация бяха осъвременени пенсиите от трудова дейност, но само 1/3 получиха увеличение. Извън това останаха социалните пенсии, пенсиите за инвалидност. Тези хора получават наистина много ниски пенсии", каза омбудсманът Диана Ковачева.

При липсата на нов бюджет и последващи законодателни промени - преизчисление на пенсиите и то в първите месеци на новата година, изглежда невъзможно, добавя омбудсманът. Позицията на служебния кабинет остава непроменена - че не бива да взима дългосрочни решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Добавка - подигравка.
    70 лв. - може да не им стигнат сметката за ток да си заплатят ... С месечната 476 лв. пенсия, какво може да си купи пенсионера?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари