За единия черен хайвер се борим

0
Европейският парламент показа нагледно кой очерня България в ЕС
Европейският парламент показа нагледно кой очерня България в ЕС Снимка: MSN

Мнозина от първите българи, устремили се към Европа в зората на демокрацията, мизерстваха за единия черен хляб. Малцината, които останаха да управляват родината, се добраха у дома до европейския черен хайвер.

Дебатът в Европарламента за върховенството на закона предизвика гневна реплика от депутат на ГЕРБ, че се прави опит за очерняне на България. Негови съпартийци се втурнаха по парламентарните коридори да търсят подкрепа за представяне в бяло на правителството на Бойко Борисов. Така между черно и бяло европейците трябваше да си съставят мнение за страната, която обикновено не ги интересува много, защото са угрижени повече за Полша, Унгария и други държави от Централна Европа, а не за периферията на съюза, пише Светослав Терзиев във вестник СЕГА.

Продължителното европейско мълчание за България

сякаш щеше да продължи и в пленарната зала на ЕП в Брюксел, където техниците едва успяваха да включат някои от микрофоните, за да се чуят откъслечни реплики от ораторите. Преди това нямаше проблем с озвучаването. Никой не подозираше злонамерена атака, а съвпадението сякаш потвърждаваше простолюдната приказка, че когато на сиромашката крава дойде ред да я водят на бик, той отива на паша. Това бе първият пленарен дебат за България, съчетан с проекторезолюция, и заслужаваше да се запомни не само с гафовете.

Единственият западен евродепутат, който си направи труда да дойде в София преди дебата, за да добие представа защо от три месеца се шуми толкова по улиците на столицата и други градове, бе германският член на зелената група Даниел Фройнд. В неговото парламентарно семейство няма българи, които да го подлагат на партийно влияние, и може да се смята, че мнението, което изразява в Брюксел, си е съставил от лични впечатления. "Бях миналата седмица на софийските протести и говорих с много хора, на които им е писнало от корупцията в България. Европейското финансиране не подпомага хората, а влошава нещата. Корумпирани лица изкупуват с европейски пари медии. Българите единодушно казват: Моля, спрете европейското финансиране! Така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси".

А как се живее без черен хайвер

- някои български евродепутати дори не можеха да си представят. Според Андрей Новаков от ГЕРБ подобни намеци петнят отечеството. "България над всичко!", извика той в края на изказването си, сякаш за да напомни какъв пламенен патриот беше, когато бранеше интересите на превозваческите фирми срещу пакета "Мобилност", но не отваряше дума за унизителната експлоатация на българските шофьори от същите работодатели. Той не остави съмнение на чия страна е в съревнованието между черния хайвер и черния хляб.

Неговият съпартиец Андрей Ковачев не намери какво да каже, освен да обяви за политическа пропаганда всяко надничане в чинията на управляващите. Според него резолюцията, предложена от испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, е "резултат на слухове и недоказани съмнения". В този енигматичен кръг би трябвало да попада и "къщата в Барселона", за която българската прокуратура така и не разсея "слуховете и съмненията". Накрая закова испанеца с унищожителното: "А в България социалистите са прокремълски ориентирани", сиреч - с каквито се събираш в своята група, такъв и ставаш. Подобни лица не се ползват със симпатии в Брюксел.

Мощен глас от името на управляващите

издигна и Ангел Джамбазки от ВМРО, който в патриотичен порив нападна ДПС като носител на корупцията в България и дори даде за пример имението в Росенец, без да посмее да назове името на неговия стопанин. За достлука на триото Бойко Борисов, Делян Пеевски и Иван Гешев скромно замълча.

Отговорът на Илхан Кючук, който трябваше да имитира, че е представител на опозицията в България, също имаше за цел да бие самара, а не магарето. Той напомни за “касичката на ВМРО за продажба на златни паспорти”, но за чекмеджето със златните кюлчета и дебелите пачки в спалнята на Борисов пропусна да каже и дума. А с тях би могло да се пазарува черен хайвер не в бурканчета, а в бидони.

Елена Йончева бе единствената

представителка от България, която не можеше да се определи като пратеничка на управляващите сътрапезници в България. „Господин Борисов за повече от десетилетие на власт позволи на определени лица и групи да обсебят ползите от членството на България в ЕС за сметка на българския народ", каза тя. Но нейната критика бе насочена и към външните фактори, допринесли за това състояние на държавата. "Обръщам се към Европейската комисия – от това кога и какво ще предприемете зависи дали България ще продължи по този авторитарен път. Обръщам се към немското председателство с един въпрос – докога Съветът ще чака и ще мълчи?"

От германското председателство повече няма да се чува мълчание, обеща министърът по европейските въпроси Михаел Рот, който каза, че още през ноември Съветът на ЕС ще направи преглед на състоянието на демокрацията в пет държави, сред които и България.

Но германският председател на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер запуши устата на съпартиеца си Радан Кънев, като не му позволи да се изкаже по време на дебата за България, защото е критично настроен към Борисов. Фаворизирането на ГЕРБ в семейството на европейската консервативна десница продължава, защото тя държи най-големия черпак, с който се гребе от европейските фондове. А пък и Германия има най-голяма заслуга, че научи Борисов да си маже филията не с мас, а с черен хайвер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари