За достойнството на юриста!

0
Днес конституционните съдии доказаха, че не всички са купени и не всички се огъват
Днес конституционните съдии доказаха, че не всички са купени и не всички се огъват Снимка: Thinkstock

ЗА ДОСТОЙНСТВОТО НА ЮРИСТА

В тези дни на мерзост и величие, всеки е изправен пред избора какъв да бъде. И по какъв начин да се изправи пред съвестта си и пред историята. Само в бурите се виждат тези, които устояват на всичко и не се огъват. Само в тъмнината се виждат светлите хора.

Вчера целият ден гледахме. Светлината срещу тъмнината, която поглъща държавата. И четирима юристи, които знаеха срещу какво се изправят, но въпреки това не се побояха. Защото за тях имаше нещо по-важно от личната кариера и сигурност.

Това е избор, който всеки юрист рано или късно се налага да прави. Професията ни се избира от много заради престижа и заплащането. И...от тези, които са защитници на правото и справедливостта. Клетвата да се спазва върховенството на закона, справедливостта и правата на гражданите някои от нас приемат съвсем сериозно. Също като Хипократовата клетва. Има лекари и лекари. Такива, които избират парите и такива, които избират да спасяват живот.

Човекът се отличава от животните не само по разума. А по жаждата за справедливост и правосъдие. Колкото и добре да живее някой, няма ли справедливост, все едно няма нищо. Остава неприятната празнота, че нещо в обществото липсва.

А днес справедливостта и върховенството на закона отстъпват пред организираната управленска престъпност и пред алчността. Хора като Гешев не се посвеняват с подковани ботуши да прегазят всичко свято, в което вярват защитниците на правото и справедливостта. Той избра да е адвокат на дявола.

Днес конституционните съдии доказаха, че не всички са купени и не всички се огъват. Отмениха текстовете, които забраняваха на журналистите да публикуват данни за политиците, защото свободата на словото е записана в Конституцията. Същите съдии не се побояха и да обявят противоконституционност на Истанбулската конвенция. Затова – почит и уважение.

И въпреки всичко. Респект за тези колеги, които не се огъват пред мафията. И които пазят достойнството на юристите и върховенството на закона. И както казваше един велик за мен юрист – доц.Кристиян Таков: „Трябва да пазим правото. Включително и от закона”.

Върховенство на закона. Справедливост. Закони в интерес на народа. Почтеност, морал и смелост да се защити истината и правото. Това е достойнството на юриста.

И въпреки многото негативи, помнете, че юристите сме тези, които пречат на закона да се превърне в оръжие на властимащите срещу гражданите. И вярвайте в правото, дори да не вярвате във властта!

Рано или късно, справедливост винаги има!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари