Юбилейна плоча украси Военното окръжие в Русе

1

Областният управител на област Русе Галин Григоров присъства на провелия се днес ритуал по откриване на юбилейна плоча, посветена на 140-та годишнина от създаването на Военните окръжия в България.

Плочата е безвъзмездно изработена и дарена от Димитър Стефанов Димитров.

Церемонията започна с посрещане на представителното знаме на Централното военно окръжие, като тук е важно да се отбележи, че през тази година се навършват пет години от неговото официално връчване, което се е състояло на 27-ми септември 2015 година в районна на Военната академия в столицата. Веднага след това пред гостите Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, съвместно с Областна администрация Русе представиха възстановка на събитието по оповестяването на Указ № 165 от далечната 1880 година на военното ведомство на княз Александър І Батенберг. На практика с него е обявено уреждането на длъжностите „Окръжни воински началници“, като по този начин се поставят основите на формиране на структурите за военен отчет, на които наследник днес са военните окръжия.

След официалното откриване на юбилейната плоча тя беше осветена от отец Стефан Стефанов от Русенската света митрополия.

Детайлно беше представена и историята на военните окръжия в страната от тяхното създаване до днес. От всички военни окръжия в страната към момента само шест са от I-ва степен, сред тях е и Русенското. Интересен факт, който беше споменат за Военното окръжие в Русе е, че в периода 1978 – 1988 година именно тук за първи път в България се въвежда съвременна компютърна техника за обработка на документи на наборници и запасни, за зачисляване и отчисляване, а също така се изгражда и свързочна система за бързо оповестяване.

Промените в дейността на военните окръжия в последните години са в съответствие със съвременните разбирания за отбранителната готовност, за участието на Българската армия в международни операции и с изискванията на НАТО.

Областният управител беше удостоен с Юбилейна грамота за оказаното съдействие и помощ при подготовката и провеждането на тържественото събитие, посветено на 140-та годишнина от създаването на Военните окръжия в България.

Сред множеството официални гости бяха още Илия Налбантов – началник на политическия кабинет на Министерството на отбраната, полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, Пенчо Милков – кмет на община Русе, кметове от региона и др.

След провеждането на военния ритуал беше открита и тематична изложба с 40 пана, представяща интригуващи детайли от историята на институцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари