Янаки Стоилов даде ВСС на съд заради Гешев

0
От 10 август документите са вече в съда, но все още по тях няма образувано дело
От 10 август документите са вече в съда, но все още по тях няма образувано дело

От 10 август документите са вече в съда, но все още по тях няма образувано дело

Жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу решението на Висшия съдебен съдебен съвет да не допусне до разглеждане предложението му за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев вече е във Върховния административен съд.

Това се вижда от деловодната система на съда. Жалбата е подадена от Стоилов през ВСС още на 4 август, обясниха пред вестник "Сега" от правосъдното министерство. От 10 август документите са вече в съда, но все още по тях няма образувано дело.

Стоилов твърди, че ако се приеме, че министърът няма право да иска освобождаването на т.нар. трима големи в съдебната система (председателите на двете върховни съдилища и обвинител N1), това би означавало, че само хора от ВСС - от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност. Това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите.

Сега ВАС би могъл да задължи съдебният съвет да се произнесе по същество по предложението на Стоилов. Това означава да обсъди точка по точка нарушенията, които правосъдният министър твърди, че главният прокурор е извършил.

Приемникът на Янаки Стоилов като правосъден министър обаче би могъл да не поддържа жалбата му пред ВАС. "Дали ще поддържа жалбата пред ВАС ще е важен тест за тези неща, които се говорят, за задълбочаване на съдебната реформа. Такива практически индикатори са много по-важни от общите изявления", коментира неотдавна Стоилов.

Темата за това дали правосъдният министър има правомощия да предлага предсрочното освобождаване на тримата големи е вече и в Конституционния съд. Кабинетът го сезира на 5 август. Делото е разпределено на съдията Филип Димитров. Краят на мандата на служебното правителство не пречи на процедурата пред КС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари