Взривоопасна ситуация на жп гарата в Карнобат

0
Спрени са всички влакови композиции от и към Карнобат
Спрени са всички влакови композиции от и към Карнобат Снимка: архив

Спрени са всички влакови композиции от и към Карнобат

Цистерна, пълна с 52 тона пропан-бутан, внезапно започна да изпуска взривоопасна смес в атмосферата в района на жп гара Карнобат. За това алармират на телефон 112 дежурните диспечери, предава Флагман бг.

Предприети са всички мерки по обезопасяване на жп гарата и за по-малко от 10 минути между 20:15 и 20:30 часа пътниците от чакалнята са изведени. Целият район e отцепен, но няма гаранция дали намиращото се под огромно налягане гориво в цистерната няма да самозапали при изтичането му в атмосферата заради все още високите температури навън.

Към мястото пътуват Гражданска защита и бургаските пожарникари.

Източник на Флагман.бг, който съобщи за случващото се в Карнобат предупреждава още, че е подаден сигнал до централния диспечерски пункт на БДЖ за отклоняване на влаковете от Карнобат.

Това ще доведе до нарушаване на трафика, но е единственият начин да се спасят хиляди човешки животи при евентуален инцидент.

За късмет, точно при бариерата на жп гарата има тежкотоварен камион с инертен материал. Той е и в непосредствена близост до взривоопасната цистерна. Може да поеме част от взривната вълна, която е възможно да помете кабелния завод, намиращите се наблизо два хотела, както и жилищни сгради.

Изтекло е минимално количество газ от цистерна на влакова композиция в Карнобат, не се е наложило евакуиране на граждани.

Това съобщи малко по-късно Цветелина Рандева, говорител на ОДМВР - Бургас, цитирана от Радио "Фокус" - Бургас. В 19.45 часа в Районно управление - Карнобат е получено съобщение за това, че е усетен теч на газ от цистерна - част от влакова композиция, спряна на коловоз на жп гара "Карнобат" за изчакване, без локомотив.

На място са пристигнали два противопожарни екипа, като е констатирано, че изтичането е от фланеца на цистерната, която е била изолирана от композицията и отвозена на най-отдалечения коловоз, където е изчакан екип от специалисти за отстраняване на възникналата неизправност.

Течът на газ е бил минимален, като не се е наложило евакуиране на граждани или служители на жп гарата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари