Втори път няма да им мине номерът на преброителите

0
През 2021-ва могат да чакат от мен само едно - да си платя глобата, че не съм участвала в преброяването
През 2021-ва могат да чакат от мен само едно - да си платя глобата, че не съм участвала в преброяването

"Сещате ли се за оня стар виц, дето клиентът намира в касовата си бележка между кюфтетата, ракиите и салатите и нежното „ако мине – 10,50 лв.“. А на въпроса му какво е това, сервитьорът пуска мазна усмивка и казва: „Е, не мина...“

Точно ей така се почувствах аз след последното преброяване у нас. Само дето за разлика от клиента във вица се оказах от страната на булката. Накратко – след шумна и доста настойчива кампания, в която по цял ден ни се обясняваше колко важно е преброяването, аз реших да изпълня гражданския си дълг. Уговорих се с преброителите за удобен на двете страни час и ги зачаках у нас.

Даже принцеси им бях направила. Дойдоха те и се започнаха въпроси като на начинаещи домови обирджии или ало-измамници: „А, имате климатик, виждам“, казва единият, а аз доверчиво кимам с глава. „И дограмата и изолацията са нови“, професионално допълва другият. И така в шеги и закачки и броене на покъщнина мина преброяването. Държавата узна, че съм един заможен човек с дограма и телевизор, а аз се чувствах доволна, че съм изпълнила гражданския си дълг.

До януари, когато пристигнаха местните данъци и се оказа, че с магическа пръчка размерът им се е утроил. На място в общината една женица ми обясни: „Увеличила ви се е данъчната оценка на апартамента“. „Ама как така, недоумявам аз, – апартаментът ми не е пораснал за година“. По средата на тирадата ми чиновничката открива ключа към палатката: „Преброиха ли ви?“, пита вещо тя. „Много ясно, аз съм съвестна гражданка“, тросвам се аз и тогава разбирам, че данните от преброяването после някак си стигнали до общината.

Та затова – през 2021 г. преброителите могат да чакат от мен само едно – като съвестен гражданин да си платя глобата, че не съм участвала в преброяването им. Щото човек се учи и това, „ако мине“, втори път у нас няма да се случи."

Автор: Наталия Радославова, Монитор

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари