Всяко пето българче с наднормено тегло

0
Трябва да надмогнем апатията на всички нива и да поощрим и популяризираме физическата активност сред децата, заяви президентът
Трябва да надмогнем апатията на всички нива и да поощрим и популяризираме физическата активност сред децата, заяви президентът

Всяко пето българче е с наднормено тегло, а около 7 процента от децата у нас страдат от затлъстяване.

Това заяви д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА, на кръгла маса “Спортът, децата и бъдещето” в НСА, предава БТА.

По думите на специалиста в момента се наблюдава епидемия от затлъстяване в световен мащаб. От заболяването страдат близо три пъти повече хора спрямо 1975 година.

Д-р Тотомирова обясни, че поставянето на диагнозата за затлъстяване е лесно и на ранен етап лекарят може да установи дали има отклонение и да се вземат навременни мерки. Тя допълни, че затлъстяването не е само проблем на външния вид, но води и до значими медицински последствия, които могат да засегнат всички органи и системи в организма.

Децата със затлъстяване са и с по-ниска самооценка за себе си, могат да развият психически проблеми. Ендокринологът каза още, че освен заради прекален прием на храна, децата затлъстяват и заради обездвижване и прекалено застояване пред екрана на телевизора, компютъра или таблета.

Около една четвърт от децата не изпълняват препоръките за физическа активност от около 60-минутна серия упражнения дневно. През 2017 г. само половината от учениците в горните класове са практикували посочените упражнения. Четири от десет деца не са физически активни според тези препоръки.

Тотомирова отбеляза още, че освен чисто медицински ползи, децата, практикуващи физическа активност, са с по-добри резултати в училище и усвояват по-лесно училищния материал. Тя изтъкна необходимостта от повишаване на времето, което децата прекарват в движение, от създаване на условия за практикуване на различни видове физическа активност в училище и извън него, от възпитание на поведение, което включва физическа активност, както и от личния пример на възрастните.

На кръглата маса участва и президентът Румен Радев, който даде начало на инициативата “Спортувай с президента”. Той призова за развитието на масовия спорт у нас и то от най-ранна възраст.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари