Всяко четвърто дете у нас е затлъстяло

0
Какви мерки трябва да бъдат предприети за решаването на проблема?
Какви мерки трябва да бъдат предприети за решаването на проблема? Видео: БНТ

Сериозна е ситуацията по отношение на наднорменото тегло при децата в България.

"Години наред имаше повишаване на процента и изискваше мерки. До момента той твърдо държи от около 15-25%, което отключва други заболявания и усложнения."

Това каза в "Денят започва" Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, който заяви още, че, ако не предпазим децата си от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем на процесите на непрестанно лечение на новопоявяващи се заболявания, предава БНТ.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор: 

Това, което се опитваме да направим, е да ги приучим към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, защото тези навици остават за цял живот. Основни фактори в този процес са семейната среда, достъпът до здравословна храна, липсата на агресивна реклама и по-висока двигателна активност. Мерките на държавата са етикетиране, пълна информация какво консумираме, с колко калории е, съдържание на сол, мазнини и ограничаване на агресивната реклама. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта.

Кунчев коментира още, че тестените храни все повече са намалели в училищата, а до края на тази година ще има приемане на регламенти за двойния стандарт при храните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари