Всяка болест тръгва от стомаха

1
Повече от всякога нашите градски деца имат нужда от промяна в начина, по който ги храним и промяна на средата, в която ги отглеждаме, за да укрепим корените на здравето им
Повече от всякога нашите градски деца имат нужда от промяна в начина, по който ги храним и промяна на средата, в която ги отглеждаме, за да укрепим корените на здравето им

Живеем във време, в което въпреки напредъка на медицината, науката и технологиите, сме все по-болни и отглеждаме все по-болни деца

Според Световната здравна организация процентът на незаразните болести като астма, алергии, затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н. е нараснал със 17% за последното десетилетие, пише Жената днес. Според прогнозите на Световния икономически форум и харвардското Училище за обществено здраве разходите за лечение на такива заболявания до 2030 г. ще банкрутират световната здравна система.

За безпрецедентния растеж на незаразните болести има различни хипотези като някои от тях включват живота в токсичната градска среда, бедната на хранителни вещества индустриално произведена храна и заседналия начин на живот. Но дали това е всичко или има и друга, по-сериозна причина за влошеното здраве на деца и възрастни днес?

Къде е коренът на съвременните болести?

В началото на 20-ти век руският учен д-р Иля Мечников популяризира теорията, че болестите започват в храносмилателния тракт с дисбаланса на чревните бактерии. За да обясни този дисбаланс той създава термина „чревна дисбиоза“, комбинирайки думите „дис“ (отрицание) и „симбиоза“ (живот във взаимна хармония). Д-р Мечников фокусира работата си върху полезните свойства на пробиотиците за имунната система и печели Нобелова награда за труда си. Проучванията му доказват, че лактобацилите могат да отстранят болестотворни организми и да премахнат токсините, причинени от тях.

Научните разработки от последните години, свързани с разкодирането на човешкия микробиом, потвърждават откритията на д-р Мечников и безусловно доказват, че храносмилателният ни тракт е една перфектна еко-система, в която милиони бактерии живеят в перфектна симбиоза. В действителност нашето тяло е хабитат на трилиони бактерии, които превишават броя на човешките ни клетки в съотношение 1:10. Тези бактерии имат изключителна роля за нашето здраве, защото са ключова част от храносмилането и имунната ни система.

За жалост тази еко-система е много уязвима и може лесно да бъде разрушена от фактори като индустриална храна, замърсени въздух и вода, агресивни медикаменти,  токсична козметика и битова химия, стрес. Всичко това води до нарушения в баланса на екосистемата и до изчезване на цели щамове полезни бактерии.

При настъпилата чревна дисбиоза се увеличава популацията на патогенни бактерии в червата. Размножавайки се, те отделят токсини, които дразнят чревната лигавица, нарушават целостта й и могат да причинят редица здравословни проблеми.

Списъкът от болести, предизвикани от нарушена чревна флора е дълъг, но най-разпространени сред тях са:

  • възпалено течащо черво
  • хранителни алергии
  • синдром на раздразненото черво
  • запек
  • диария
  • екзема
  • понижена имунна система и чести боледувания
  • затруднена концетрация
  • дефицит на вниманието
  • хиперактивност
  • аутизъм и други.

Чревната дисбиоза и нарушената цялост на чревната лигавица за в основата на всички автоимунни заболявания включително Хашимото, Базедова болест, множествена склероза, артрит, язвен колит, болестта на Крон и други, които вече засягат дори деца!

Как се формира чревната флора?

Формирането на стабилна и устойчива флора започва още преди раждането. Здравословното състояние на двамата родители в момента на зачеване, храненето на майката по време на бременността, начинът на раждане, контактът кожа до кожа, наличието на кърмене и правилното провеждане на захранването са от ключово значение за здравето не само в детска възраст, но и през целия ни живот.

Естествено продължение на този процес е изграждането на меню, в което захарта, простите въглехидрати и транс-мазнините  са сведени до минимум за сметка на изобилието от пресни и сезонни зеленчуци и плодове, полезни мазнини и пълноценни протеини, поднесени под формата на чисто отгледана и домашно приготвена храна.

Поддържането на стабилната еко-система изисква в менюто ни ежедневно да присъстват пробиотични храни като качествено кисело мляко или кефир, кисело зеле или други лакто-ферментирали зеленчуци. Ако такива не могат да бъдат осигурени ежедневно, алтернативата е профилактичен прием на качествен пробиотик, който да гарантира поддържането на чревната флора.

Стресът, свръх-изпозлването на антибактериални средства, приемът на антибиотици под формата на медикаменти или посредством индустриално отгледани животински продукти има особено разрушителен ефект върху полезните чревни бактерии.

Затова животинските продукти в менюто ни е важно да бъдат с чист произход от фермерски и пасищни животни, а антибиотично лечение да се предлага само при крайна необходимост.

Осигуряването на чиста вода, чист въздух,  време сред природата и по-малко химикали в непосредствената обкръжаваща среда допринасят за укрепване на чревния микробиом, а оттам и за повишения имунитета. Неслучайно децата, отгледани на село, във ферми и стопанства, където имат възможност да общуват със земята и животните, да бъдат в постоянен обмен на микроорганизми, боледуват по-малко от градските деца.

А ако чревната ни флора е нарушена?

Ако сте родени с Цезарово сечение, ако не сте кърмени или страдате от някое от изредените незаразни заболявания, със сигурност чревната ви флора е компрометирана. Според изследователите на човешкия микробиом това е положението с повечето хора в развитите страни. Сравнявайки многообразието от полезни бактерии в червата на хора от САЩ и Европа с това на хора, живеещи в джунглата на Амазонка, учените откриват, че ние сме загубили 1/3 от чревното си разнообразие, а по този начин и 1/3 от приспособимостта и имунната си защита.

Днес наблюдаваме катастрофалните последици от изчезването на биологични видове и нарушаването на еко-системите в заобикалящата ни природа. До няколко години ще започнем да осъзнаваме последиците от нарушаването на еко-равновесието вътре в самите нас!

Ако искаме да ограничим тези последици за вас и за нашите деца, е време да започнем да мислим не само за НАС, а и за ТЯХ – за трилионите полезни микроорганизми, които живеят вътре в нас. Ако имате някое от изредените по-горе здравословни състояния, знайте, че терапевтичната работа за укрепване на микробиома, може значително да подобри здравето ви, да доведе до ремисия или пълно излекуване. Ако пък искате профилактично да се погрижите за своята вътрешна еко-система, ето някои базови принципи, които е добре да следвате:

  • избягвайте употребата на антибиотици, индустриално отгледани животински продукти, ежедневната и повсеместна употреба на дезинфекциращи средства
  • яжте храни, богати на пробиотици като ферментирали зеленчуци, кисело мляко, кефир, комбуча и кимчи
  • приемайте профилактично качествени пробиотици
  • яжте храни, богати на фибри, защото те съдържат пребиотици – храната на полезните бактерии; такива са всички зеленчуци, особено зеленолистните и зеленчуците от сем.Зелеви
  • прекарвайте време сред природата, докосвайте с ръце почвата, растенията, животни – всички поколения преди нас са имали този контакт, който е свързан с обмен на полезни бактерии и от който ние днес сме лишени

Осигурете всичко изредено по-горе и на децата си! Повече от всякога нашите градски деца имат нужда от промяна в начина, по който ги храним и промяна на средата, в която ги отглеждаме, за да укрепим корените на здравето им и да не допуснем да се превърнат в микро-отражения на глобалната екологична катастрофа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари