Всички плажове по Южното Черноморие ще бъдат охранявани

0
Това важи и за къмпингите, както и за ивиците, които нямат концесионер
Това важи и за къмпингите, както и за ивиците, които нямат концесионер

Някои от най-популярните плажове осъмнаха със спасителни постове.

За първи път от този сезон всички плажове по Южното Черноморие ще бъдат охранявани. Това важи и за къмпингите, както и за ивиците, които нямат концесионер. Това ще струва милион и 800 000 лева на Министерството на туризма, като парите ще бъдат разпределени между Бургас, Варна и Добрич.

9 от най-предпочитаните, но безстопанствени плажни ивици по Южното Черноморие тази година, от началото на месец юни вече са със водни спасители. Държавата гарантира безопасността и сигурността на плажуващите, както на всички останали плажове със водни спасители от 8 до 18 часа, предава NOVA.

Общо 51 са безстопанствените плажове в Бургаско. Сред тях са и двата екоплажа "Иракли" и "Корал", на които от тази година има спасители.

"Всички процедури бяха съгласувани навреме, организирахме навреме обществените поръчки и постигнахме нешо, което досега не беше постигано - да имаме от 1 юни водно спасяване", каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

За целта Министерството на туризма разпределя пропорционално 10 % от концесионните такси, събрани миналата година.

"За миналата година общо приходите от концесии и наеми бяха над 18 милиона или по-точно 18 млн. и 300 000 лева", каза още министърът на туризма Николина Ангелкова

 На Територията на област Варна неохраняемите плажове са 22, а в област Добрич-15.В Бургас броят им е най-голям 52. Плаж Атанасовска коса е един от 9-те най- посещаваните от бургазлии плажове, който от години обаче няма концесионер. Фирмата, която тази година отговаря за водното спасяване на този плаж, отговаря и за двата еко-плажа в областта. Осигурила е вече водни спасители за всички ивици.

"8 до момента, по два на пост. Сравнително добре се справихме, не беше много трудно, защото пак казвам, нещата тръгнаха от началото на сезона", заяви управителят на плаж Калоян Меразов.

Спокойни са и хората, които обичат по- отдалечените места за плаж. А спасителите припомнят, че на доскоро неохраняемите, но предпочитаните от летовниците плажове стават най-често инциденти.

"Този участък е опасен, тъй като много от плажуващите се печат по много специален начин и по този предлог нагряването на тялото и влизането във водата, са причина възрастните хора да получат инфаркти, инсулти", добави водният спасител Павел Иванов.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари